Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för attack på feminister

En 21-åring från Valbo döms till tre månaders fängelse för misshandel och hets mot folkgrupp i samband med attacken mot feministkonferensen i Österfärnebo förra sommaren. Tre andra åtalade döms till skyddstillsyn och samhällstjänst för samma brott.

Annons

Det var en grupp unga män från Österfärnebo, Hedesunda och Valbo som på försommaren 2007 gick till attack mot deltagarna i den årliga feministkonferens som ordnas av Österfärnebo folkhögskola. Flera av kursdeltagarna och arrangörerna misshandlades med sparkar och slag, och med tillhyggen. En person fick så allvarliga skador att han fick tillbringa natten på sjukhuset.

I samband med misshandeln ropade angriparna nedsättande omdömen om feminister och gjorde också hitlerhälsningar och skrek Sieg Heil.

I domen konstaterar tingsrätten att syftet med att angripa och misshandla konferensdeltagarna var just att kränka deras ideologiska grundsyn.

21-åringen har varit den mest aktive och deltagit i de flesta av misshandelsfallen. I ett fall döms han för grov misshandel, i de övriga för misshandel av normalgraden. Han döms också för hets mot folkgrupp och förolämpning. Påföljden för hans del blir tre månaders fängelse i kombination med skyddstillsyn.

Två av de tre övriga åtalade döms för misshandel och hets mot folkgrupp och den tredje enbart för misshandel. De ska göra några tiotal timmars samhällstjänst varder och döms också till skyddstillsyn.

Mer läsning

Annons