Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får 30 miljoner för kortade vårdköer

Vårdköerna i Gävleborg har kortats rejält.

I början av året fick närmare 40 procent av patienterna vänta längre än tre månader på vård. Nu får nio av tio patienter vård i tid.

– Vi är det landsting som förbättrat oss mest, säger Jan Woxberg som lett kö-projektet.

Annons

Det här innebär att Gävleborg får vara med och dela på den miljard som staten betalar ut till de som lyckats korta väntetiderna till vården.

Alla landsting som klarar av att ge minst 80 procent av patienterna vård inom vårdgarantins tidsgränser får vara med och dela på pengarna.

För Gävleborgs del handlar det om uppskattningsvis 30 miljoner kronor.

– Det är väldigt roligt. Vi började från ett väldigt dåligt läge och trodde nästan inte att det var möjligt att klara det här, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Köpt in vård utifrån

Gävleborg var ett av de landsting som hade absolut längst vårdköer när satsningen började. Trots det har man nu alltså klarat målet – med viss råge dessutom. Sista november var det hela 90 procent av patienterna som fick vård i tid.

Det har man gjort genom att under året operera mer, ta emot fler patienter på sjukhusens mottagningar och bland annat sätta in fler hörapparater.

Delvis har man köpt in extra vård utifrån. Patienter har skickats till bland annat Uppsala och Stockholm för att opereras där. Läkare har också kommit hit för att ta emot patienter här.

Men länets sjukhus har också arbetat mer effektivt och lyckats operera mer och klara av fler läkarbesök.

– Tidigare gjorde vi till exempel två protesoperationer per dag och operationssal nu har vi börjat med tre. Vi har försökt skynda på varje del av kedjan så att vi hinner med fler patienter, säger ortopedchefen Sven-Erik Keisu.

Ingen vinst

Totalt har det gjorts 3 000 fler operationer och 9 000 fler besök i år jämfört med förra året. En ökning med omkring tio procent.

Men smakar det så kostar det.

Landstinget har satsat uppskattningsvis 25–30 miljoner kronor på att kapa köerna. Pengarna man nu får som belöning från staten innebär därför ingen vinst, de täcker precis kostnaderna.

Men landstinget räknar ändå med att tjäna pengar på att korta köerna eftersom patienter som väntar ofta behöver vård även under kötiden. Dessutom tjänar samhället i stort eftersom sjukskrivningarna kortas.

– Men ytterst ger det ett bättre liv för ett stort antal människor och det är det som är det väsentliga, säger landstingsrådet Tommy Berger (S).

Annons