Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga ambulanser plockas ur trafik

/
  • SLUTKÖRT. Ford Tristar-ambulanserna hör till de nyaste och mest moderna i landstinget. Men nu har de tills vidare tagits ur drift. Efter en rad in-cidenter där bilarna uppträtt instabilt och börjat vandra över vägbanan vågar inte ambulansledningen längre använda dem.

En ambulans på väg till Hedesunda vandrade ut i motsatt vägbana och var mycket nära att frontalkrocka med en långtradare. Bilarna kom så nära att backspegeln slets loss.


Det är den senaste i en rad incidenter och nu har landstinget tagit samtliga fyra ambulanser av märket Ford Tristar ur drift.

Annons

– Vi törs inte köra vidare med dem. Vi känner inte att vi kan garantera patienternas eller personalens säkerhet, säger Roger Westerlund som är chef för ambulansverksamheten i länet.

Det var i förra veckan som den senaste och mest allvarliga incidenten med länets Ford Tristar-ambulanser skedde.

Ambulansen var på väg för att hämta en patient när den plötsligt började vandra på vägbanan. Trots att ratten inte rörde sig åkte bilen över i den motsatta vägbanan.
– Föraren lyckades till slut få kontroll över bilen och kunde undvika en kollision med en långtradare, men backspegeln rök, säger Roger Westerlund.


Sedan händelsen har flera rapporter om liknande beteende kommit in till ledningen och det har gjort att samtliga fyra ambulanser av märket Ford Tristar nu har tagits ur drift.

Två av dem fanns i Gävle, de övriga i Bollnäs respektive Hudiksvall.
– Nu får det räcka. Vi vill ha en ordentlig utredning av vad som hänt, säger Roger Westerlund.


Det här är nämligen inte första gången som just de här ambulanserna fått tas ur drift. Det skedde även i våras efter en otäck händelse på E4. I samband med en omkörning började en ambulans vandra och var nära att åka in i vajerräcket.

Den gången trodde man att det berodde på att vinden tagit tag i ambulansen. Tillverkaren justerade då fjädringen och installerade krängningshämmare och garanterade efter det att problemet var åtgärdat.


Hur länge ambulanserna kommer att vara ur drift denna gången vet man inte.
– Vi kommer att agera kraftfullt mot leverantören för att få det här åtgärdat, säger Roger Westerlund.

För Gävles del innebär det här att hälften av ambulanserna nu har tagits ur drift. För att klara av ambulanssjukvården har reservbilar fått sättas in, landstinget lånar också in bilar från andra län.
– Min bedömning är att patienterna inte ska behöva vänta längre på grund av det här, men vi behöver fortfarande förstärka med fler fordon för att ha reservkapacitet. Det behövs om det sker större händelser eller om någon bil går sönder.

Eurolans som levererat ambulanserna ville i‑går inte kommentera händelsen. Patric Mohag på företaget säger att man först vill avvakta det möte man ska ha med landstinget.

Mer läsning

Annons