Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt få nyföretagare i Gästrikland

Gävleborg är ett katastroflän när det gäller nyföretagande. Sen förra året har antalet nyföretagande minskat rejält.

Annons

NyföretagarCentrums första nyföretagarbaramoter för året bjuder på nedslående läsning. 16,6 procent färre har startat företag i Sverige under första tredjedelen i år, jämfört med samma tid förra året. I Gävleborgs län är läget ännu värre. Här ligger den vikande siffran på 19,9 procent.

Enligt Jörgen Bengtson och Lars Eldh, som leder NyföretagarCentrums verksamhet i Hälsingland respektive Gästrikland, visar siffrorna att nyföretagandet i länet minskar "från låg nivå till farligt låg nivå".

I kommun efter kommun i Gästrikland talar de procentuella minussiffrorna sitt tydliga språk. Lars Beckman, Svensk Näringslivs regionchef i Gävle, är bekymrad. Han anser att det behöver jobbas med attityderna kring egenföretagande och att de kommunala företagen borde släppa ifrån sig en del verksamheter.

– Det här har varit ett bekymmer i många år. Titta på vilken rankinglista som helst så ser du att vi lider brist på arbetsgivare i regionen. Vi måste få in fler arbetsgivare så att fler kan anställas. Annars kommer vi att tappa befolkning och gå mot en sämre samhällsutveckling.

Annons