Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre arbetslösa – fler i program

Gävleborg toppar inte längre siffrorna för den öppna arbetslösheten. Men räknas antalet deltagare med aktivitetsstöd med i statistiken hamnar länet fortfarande på den mindre smickrande förstaplatsen.

Annons

Det ljusnar sakta på arbetsmarknaden. Allt fler lediga jobb kommer in till Arbetsförmedlingen.

– Men det kan ta ett tag innan arbetslösheten minskar, säger Gabriella Persson Turdell, chef vid Arbetsförmedlingen i Gävle.

Under lång tid har Gävleborg toppat listorna över antalet arbetslösa. Vid den senaste mätningen, för juli, är det inte längre så. Nu hamnar Gävleborg på en tredjeplats efter Västernorrland och Sörmland. I Gävleborg var i juli 4,8 procent av invånarna mellan 16-64 år öppet arbetslösa, att jämföras med riket där siffran var 4,0 procent.

Antalet öppet arbetslösa har alltså minskat i länet, med 467 personer eller sex procent på ett år. Men räknas antalet deltagare i program med aktivitetsstöd in i statistiken visar det sig att antalet arbetslösa i stället har ökat med 1 669 personer sedan förra året. Arbetslösa i program ökade med hela 2 136 personer, eller 35 procent, under året.

Sammanfattningsvis toppar Gävleborg fortfarande arbetslöshetstoppen, med en samlad arbetslöshet på 9,5 procent.

Mer läsning

Annons