Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre i tåget trotsoron för framtiden

/
  • PUBLIK. Många hade bänkat sig på Slottstorget redan innan demonstrationståget anslöt. Sammanlagt var det omkring 300 personer som lyssnade till Jens Nilssons 1 maj-tal.
  • SKYLTAR. De tryckta skyltarna från Kommunal var många i demonstrationståget.KOMMUNALRÅD. Jens Nilsson är socialdemokratiskt kommunalråd i Östersund men uppvuxen i Hille.
  • ROSOR. Som traditionen bjuder delades rosor ut bland demonstranterna.
  • KLOTTER. ”Gör som Harry Potter, trolla bort allt klotter”, tyckte en av de yngre demonstranterna.
  • PROTESTER. En liten trupp om fyra motdemonstranter från moderata ungdomsförbundet hukade sig längst bak på Slottstorget.

Jobben och EU-valet. Det var frågorna som engagerade flest i socialdemokraternas 1 maj-tåg i Gävle.
Omkring 250 personer slöt upp i demonstrationståget.

Annons

Vid 14-tiden på fredagen avgick tåget från Folkets Hus, ledda av röda fanor och blåsorkester.

Omkring 250 personer deltog, lite färre än förra året – och vilka frågor som var viktigast rådde det inga tvivel om. De flesta av skyltarna handlade om rätten till jobb, och lägre a-kasseavgifter. Många efterlyste också ”Ett rött Europa” inför EU-valet i juni.

Andra frågor som engagerade var rättvisa skatter, satsningar på utbildning och barnomsorg.

På Slottstorget var Jens Nilsson, kommunalråd i Östersund, huvudtalare. Nilsson kandiderar till Europaparlamentet och han är uppvuxen i Hille. Han inledde sitt tal med att avslöja sig som hängiven Brynäs-supporter.

– Det är inte alltid så roligt att säga det i Östersund. Men ni kan tänka er hur kul jag hade 1999, sade han med ett leende.

Han berättade också att hans mamma bor på Vallongården, där han ofta hälsar på henne.

– Ni kan vara stolta över äldreomsorgen i Gävle, och över kommunalarbetarna som gör jobbet.

I sitt tal ägnade sig Nilsson mycket åt jobben och den väntade massarbetslösheten. Han konstaterade att Sverige befinner sig i en jobbkris och riktade stark kritik mot alliansens politik.

– I ett sådant läge har vi en regering som ägnar sig åt att kommentera i stället för att agera. Kom ner ifrån kommentatorsbåset och ta initiativ för att bekämpa krisen!

Han nämnde en rad förslag från socialdemokratiskt håll för att försöka motverka en ökande arbetslöshet. Investeringar i utbildning och kompetens, en satsning på småföretagande och entreprenörskap och ett traineeprogram för unga i välfärdssektorn var några av dem.

Talet handlade också om det stundande EU-valet som Nilsson betonade vikten av.

– Säger någon att det här valet inte är viktigt, acceptera inte det. Det är ett viktigt val! Det är då vi ska se till att det blir en vänstermajoritet i EU och det är då vi lägger grunden för valet 2010, när högerregeringen ska bort.

Peter Hasch från arbetarekommunen, Fanny Eriksson från SSU och Hans Wahlström från LO talade också på Slottstorget under eftermiddagen. Dessutom delade man ut ballonger, bjöd på körsång, musik och fika.

Mer läsning

Annons