Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartkameror bidrar till färre trafikolyckor

/

Över 13 000 fartsyndare har i år fångats på bild av fartkameror i Gävleborg och Uppsala län. Den sträcka där allra flest åker fast i Gävleborg, är riksväg 83 mellan Tönnebro och Vallsta.

Annons


Förra året drog polisen in över 671 miljoner kronor i så kallade ordningsböter, där den största delen kommer från trafikbrott. Beloppet kan jämföras med 285 miljoner kronor år 2005. Ökningen motsvarar över 135 procent, visar siffror från Trafiksäkerhetsverket.
Förra året utfärdades totalt 64 836 böter från fartkameror i landet. Fram till juni i år har 106 890 fartsyndare tagits med fartkamera i Sverige, 11 033 av dem i Uppsala län och 2 212 i Gävleborgs län. En förklaring till ökningen är att det har satts upp 100 nya fartkameror i landet. I dag finns det totalt över 1 000 automatiska fartkameror i Sverige.
Där fartkamerorna finns har medelhastigheten sjunkit med fem kilometer i timmen, enligt beräkningar från Trafiksäkerhetsverket. Dödsolyckorna har minskat med 60 procent och antalet svårt skadade är 30 procent färre, visar mätningar gjorda av Väg- och transportforskningsinstitutet.
– Högre fart innebär risk för allt fler olyckor och skadade i trafiken. Folk håller hastigheten när de är övervakade och därmed dämpas också trafikolyckorna, säger Ulf Carnerius, trafikpolischef i Gävle.
Rikspolisstyrelsen har ansvar för de automatiska vägkamerorna men polisen i Gävleborg har två mobila hastighetskameror som kan placeras ut vid behov.
– Det kan vara ställen där det är extra viktigt att hålla hastigheten, på 30-sträckor vid skolor eller hårt drabbade vägavsnitt. När ombyggnaden vid Valbo köpcentrum pågick ignorerade många förare hastighetsbegränsningarna och då ställde vi upp en kamera. Då fick vi ned hastigheten. Vägarbetarna var mycket tacksamma för det, säger Ulf Carnerius.

Mer läsning

Annons