Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktiga betyg på Engelska skolan

Delar av en niondeklass på Engelska skolan i Gävle fick felaktiga slutbetyg. I ett fall fick eleven 45 poäng för lite, något som kunde ha fått konsekvenser för gymnasieintagningen om misstaget inte rättats i tid.
– Det var ett misstag och vi ber om ursäkt för det, säger den nytillträdde rektorn Jason Nicholls.

Annons

Elever har till exempel fått betyget godkänd trots att ämnesläraren har utlovat ett väl godkänt, eller VG i‑stället för ett MVG.

Enligt Jason Nicholls var det en klass som drabbades av delvis felaktiga betyg, men han har ingen förklaring till hur det har gått till.

– Det var en klass som drabbades. Jag tror inte att det var alla, men några av dem. Vi vet inte orsaken till det, säger Jason Nicholls, som vill göra intervjun på engelska.

En bit in i intervjun säger han att de kan svara på frågan via e-post, men kort därpå går det ändå bra via telefonen.

– Ett fel har gjorts, vi är alla människor och människor gör fel. De rätta betygen som ännu inte har skickats ut kommer att skickas ut på måndag, säger Jason Nicholls, som också säger att han ska se till det inte händer igen.

– Ja, det är allvarligt, men det rättas till nu.

En förälder som Arbetarbladet har talat med är upp- rörd över att skolans misstag i värsta fall kan medföra att elever inte kommer in på sitt första handsval till gymnasiet.

– Det är jättetufft för eleverna som har kämpat för att höja betygen. Det borde inte få hända att man har så dålig framförhållning att det blir slarv, säger föräldern.

Att elever upptäcker de felaktiga betygen på Engelska skolan beror på att lärarna har betygssamtal med eleverna där de får motiveringar till de satta betygen. Därför vet eleverna i förväg vilka betyg de ska få. Något som föräldern befarar kan leda till att en del inte öppnar kuverten på avslutningsdagen och upptäcker felet i tid för att registrera en ändring.

Efter måndag kan det nämligen vara försent att rapportera ändrade betyg till antagnings-enheten på Gävle kommun.

– När intagningen väl är gjord kan vi inte knuffa ut någon som redan har fått en plats, säger Karin Carlsson som är planeringssekreterare.

Enligt henne händer det varje år att skolor hör av sig och vill ändra något enstaka felaktigt betyg de närmaste dagarna efter att de har rapporterats in.

Mer läsning

Annons