Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem personer vill glida fram genom stan

/

Fem Gävlebor står i kö för att låna kommunens elcykel.

– Visst, det hade kunnat vara fler. Men samtidigt vore det synd med en lång kö, säger projektledare Ingegerd Krantz.

Annons

Gävle kommun har köpt in en elcykel för 15 000 kronor. Tanken är att den ska vara gratis att låna för företag och privatpersoner och ersätta bilen. Från tisdagen har det varit fritt fram för Gävlebor att höra av sig till Medborgarkontoret om de vill låna cykeln. Fem privatpersoner vill testa elcykeln, som har maxhastigheten 23 kilometer i timmen.

– Det är roligt att kunna erbjuda detta. Om ingen vill låna den så används den av anställda i kommunen, säger Ingegerd Krantz, initiativtagare och projektledare för Hållbart resande.

De som ringer vill testa hur en elcykel fungerar och ta sig lite längre sträckor. En lärare som jobbar på två skolor vill cykla mellan dem under en dag. Annars brukar han köra bil.

Det finns även möjlighet att låna hem cykeln under en helg.

– Innan man lånar skriver man på ett dokument. Elcykeln ska framföras enligt trafikregler och det handlar om egen risk vid skada, säger Ingegerd Krantz.

Måste man ersätta cyklen om den blir stulen?

– Ja, man tar ansvar över den. Det gäller att vara rädd om elcykeln och låsa in den om det går.

Cykeln laddas med 220 volt och det räcker ungefär sju mil. Enligt beräkningar ska ett batteri räcka för 400 tankningar sedan måste batteriet bytas ut.

Annons