Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festen är slut för i år

/
  • NÖJDA. Bernard Radonicoch Tage Wahlström på fiskgrossisten TG Wahlströms fisk, fick ut vad de ville av Gävle Marinfestival. ”Vi var här i reklamsyfte och vi är nöjda. Vi har till det vi har lagt ut och lite till”, sa Tage Wahlström.
  • sist ut. Husbandet var sist ut att underhålla på Marinfestivalen. ”Kan ni sluta trängas där framme vid scenen”, skämtade sångaren med den allt glesare publiken.
  • BLÅSIG SEGLATS. Att det blåste mycket på Marinfestivalens tredje dag störde inte familjen Dixelius Jonsson från Valbo som kom hem från semestern i lördags och spontant slog till på en segeltur med Constatia i går, en timme före avfärd. ”Det var kul, speciellt för mig som fick köra”, säger Johan Dixelius, här tillsammans med sin mamma Brita Dixelius, systern Sara och pappa Arne Jonsson.

Tre dagars marinfestival är över.

– Braksuccé, säger arrangören och summerar 54 689 besökare.

– Helt okej, säger krögaren som fick problem att servera alla.

– Bra, men de har mycket att lära, säger en av utställarna.

Annons

Det blev en blåsig avslutning på Gävle Marinfestival på Alderholmen.

Så blåsig att uppträdandena fick flyttas från den stora scenen till en av de mindre. Så blåsig att den utlovade luftballongen aldrig steg till väders.

Så blåsig att besättningen på Constantia bara hissade två segel och lät bli att gå ut på öppet hav under den sista segelturen.

Klockan 19 i går kväll avslutades Marinfestivalen med ett fyrverkeri över inloppet när skeppen anlände efter den sista seglingen.

Anna Östman, Gävle kommuns informationschef och pressansvarig för Marinfestivalen, är mycket nöjd med hela arrangemanget.

– Jag skulle vilja säga att det blev braksuccé. Vi har passerat 50 000 besökare och vida överskridit våra förväntningar. Vi har fått en fantastisk respons från Gävleborna och våra närregioner, säger hon.

Alla är inte lika odelat positiva. I restaurangtältet innebar tillströmningen av matgäster att trycket på det enda köket i tältet blev alldeles för högt.

– Det blev för mycket på en gång. Vi skulle ha haft fler matställen och ett betydligt större tält, då hade vi kunnat ha haft två kök men totalt sett var det okej, säger Mattias Andersson, delägare i Cheers, som hade ensamrätt på all servering på festivalen.

Åhrmans dykeri från Gävle var en av utställarna på området.

Ägaren Rolf Åhrman har både ris och ros till festivalledningen.

– Vi fick en bra plats och har haft positiva besökare, men det skulle behövas mycket mer, som att plana ut gångvägen till exempel, den är under all kritik. De har mycket att lära, säger han, och nämner även restaurangtältets försenade öppning och bristande information.

Gävlepolisen konstaterar att det blev en lugn tillställning. Ingen anmälan om misshandel på Alderholmen och totalt fyra berusade personer omhändertogs på festivalområdet under helgen.

Anna Östman tycker att det var ett framgångsrikt nybörjarår och tillstår att det säkert finns saker att förbättra.

Huruvida målet för biljettförsäljningen till segelturerna nåddes vill hon återkomma till. Och på frågan om det blir ett andra år passar Anna Östman vidare, eftersom arrangemanget är beroende av kommunbidrag.

– Det bestämmer våra politiker och även Gävleborna till viss del, säger hon.

Mer läsning

Annons