Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivalen kostar skattebetalarna 2 miljoner

/
  • Gävle Marinfestival kostar skattebetalarna minst 1 900 000 kronor. Största posten är skeppen som har chartrats för att köra segelturer.

Gävle Marinfestival kostar skattebetalarna minst 1 900 000 kronor. Den största posten är de skepp som har chartrats för att köra segelturer under tre dagar.

Annons

– Skeppen är en attraktion även för dem som inte köper en segeltur, säger Anna Östman, informationschef i Gävle kommun.

Festivalen är gratis, men att följa med på en segeltur kostar 290 kronor för en vuxen. För att budgeten för festivalen ska gå ihop måste man sälja 75 procent av biljetterna till segelturerna. Hittills har 1 000 av 1 700 biljetter till segelturerna sålts, varav merparten till företag.

Anna Östman tror inte att kommunen ska behöva drabbas av några ytterligare kostnader på grund av osålda biljetter.

– Privatpersoner köper biljetter de sista dagarna när de vet vad det blir för väder. Vi är glada att det fortfarande finns biljetter tillgängliga, säger hon.

 

under tre dagar kostar ungefär 700 000 kronor.

I övrigt har Marinfestivalen liksom andra festivaler kostnader för renhållning, tält och bevakning av festivalområdet och den tillfälliga gästhamnen i Nyhamn. En stor del av marknadsföringsbudgeten har använts till en festivaltidning som kostade 190 000 kronor att producera. Tidningen har distribuerats i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna.

Exakt hur mycket festivalen har fått in på annonser och sponsring är lite oklart.

– Ett företag kan ha utställning på området, annonsering i bilagan och ha köpt segelturer och då blir det paketlösningar, säger Anna Östman.

 

Hon värjer sig för jämförelser med den nedlagda Cityfesten som fick betydligt mindre kommunbidrag och menar att kommunen då upplät stora ytor i centrala Gävle för uthyrning under en veckas tid, vilket uppges vara svårt att översätta i kronor.

Anna Östman betonar också att Marinfestivalen inte handlar om att tjäna pengar utan att stärka Gävles varumärke och locka besökare som kan bli nya invånare och företagare som etablerar sig här.

Precis som Cityfesten kostar Marinfestivalen Gävle mer än de ekonomiska bidragen, i det här fallet de 1,9 miljoner som kommunstyrelsen har beviljat. De sommarjobbare som har städat på festivalområdet får lön från arbetsmarknadsenheten. Gävle Energi sponsrar festivalen med el och får i gengäld biljetter till seglingen.

 

Enligt Anna Östman betalar Gävle Marinfestival 30 000 kronor till polisen för deras extra arbetsinsats den kommande helgen.

Annons