Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festligt på nationaldagen– trots regnet

/

Många trotsade regnet för att fira nationaldagen i Gävle. I Boulognerskogen avtäcktes traditionsenligt den årliga bockparaden.
– Det spelar ingen roll vad det är för väder. Vi brukar gå hit ändå, säger Malin Hagren som kom med barnen Sofia och Stella.

Annons

Nationaldagsfirandet i Gävle startade redan på förmiddagen då Bockparaden avtäcktes framför stora scenen i Boulognerskogen. Sexåriga Clara Oderstad från Gävle granskade de färgglada bockarna noggrant innan hon valde en favorit.

– Polisens bock är finast. Den har fina färger och ser snäll ut, tyckte sexåriga Clara Oderstad.

Colin Demirdelen, tre år, såg fram emot att få träffa hästen Berta, som firade sin 20-årsdag med att köra rundturer med lövad kärra.

Det bjöds på en mängd aktiviteter för både stora och små, som till exempel: Cirkusshow, ridning, sång och musik. Gävleborgspolisen visade upp delar av sin verksamhet; de hade hundvisning där de iscensatte väskstölder.

Kriminaltekniker Sven-Olof Sandqvist tog fingeravtryck på de barn som ville. Syskonen Agnes och Oskar Andersson från Söderhamn testade gärna.

– Det var roligt.

Step by steps unga dansare från Skutskär bjussade på dansunderhållning. Flera av dem dansade i strumplästen.

– Det är lättare eftersom vi rullar runt och snurrar så mycket. Men nu är jag väldigt blöt om fötterna, sa Tova Grees.

Syskonen Melker Wikholm, sju år, och Alva Wikholm, tre år, viftade glatt med sina flaggor.

– Men jag har ingen aning om varför vi firar, utbrast Melker och skrattade.

Gävle kommuns kulturpris 2015 delades också ut på stora scenen till Anders Sundin och Peter Alzén för att de, som upphovsmakare till boken Vi lever – när rocken kom från Gävle, på ett mycket initierat och inspirerande sätt bidrar till att bevara en viktig del av Gävles musikhistoria.

Mer läsning

Annons