Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick vänta en månad på benbrottsoperation

Den 20-årige mannen bröt benet i en trafikolycka i mitten av februari. Men vinterkräksjuka härjade på sjukhusavdelningen i Gävle och operationen sköts upp i fem dagar.
Då var benet i så dåligt skick att det inte gick att göra ingreppet.
Först i mitten av mars opererades benet.

Annons

Patienten fick en underbensfraktur vid olyckan och ett skrapsår på samma ben. Han lades in på en vårdavdelning för observation och en gipskena lindades kring benet.

Vinterkräksjukan härjade

Enligt planen skulle en operation med så kallad märgspikning göras, men eftersom det gick vinterkräksjuka på salen flyttades patienten till enkelrum. Vårdplatsbristen gjorde att ingreppet inte kunde utföras så snabbt som man planerat.

Dessutom dök det upp andra, mer akuta fall, som fick gå före.

När det väl var 20-åringens tur fem dagar senare hade benet svullnat och såret var stort som en handflata och ganska djupt. Någon märgspikning var inte längre aktuell. I stället försökte man vrida benet i rätt läge och gipsade det.

Ytterligare komplikationer

I mars skulle benet gipsas om. Meningarna går isär om vad som hände under omgipsningen. Enligt mannen bröt personalen upp det som tidigare var läkt, något som journalanteckningarna inte ger stöd för. Klart är att benet fick gipsas om flera gånger under dagen och att 20-åringen efteråt klagade på smärtor. Röntgen visade att benet inte låg rätt och han opererades.

Mannen har kontaktat Socialstyrelsen, som nu vill ha en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits för att liknande händelser inte ska upprepas.

Mer läsning

Annons