Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fifflande läkare döms för skattebrott

Privatläkaren i Gästrikland som låtit bli att redovisa inkomster på över en halv miljon kronor har nu dömts för bokföringsbrott och skattebrott.

Läkaren får villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Annons

Privatläkaren har haft mottagning i Gästrikland och fick ersättning av landstinget. Skatteverket har granskat bolagets bokföring åren 2003, 2004 och 2005. Under den tiden har läkaren utfört totalt nära 9 500 behandlingar – men bara redovisat drygt 1 300 i bokföringen.

Av de resterande 8 000 har Skatteverket räknat bort patienter som haft frikort, varit under 20 år samt de fall då behandlingen inletts hos sjuksköterska, bestått av telefonrecept eller ingått i studier av behandlingsmetoder.

4 750 patientavgifter återstår och dessa har läkaren i efterhand beskattats för.

Tingsrätten gör bedömningen att mannen gjort sig skyldig till bokföringsbrott. De oredovisade inkomsterna har inte bara bestått av patientavgifter utan också körkortsintyg, vaccinationer och företagshälsovård.

Han döms också för skattebrott, eftersom arbetsgivaravgifterna är för lågt redovisade.

Om privatläkaren dömts till fängelse hade han frihetsberövats i fyra månader. Men rätten anser att det gått så pass lång tid sedan brotten begåtts att påföljden kan stanna vid villkorlig dom och samhällstjänst.

Landstinget har tidigare planerat att kräva tillbaka pengar som betalats ut till mannens bolag, men det är nu osäkert.

– Vår ingång var tidigare att han debiterade oss för behandlingar han inte utfört. Men enligt domen har han haft så här många behandlingar. Frågan är nu om det finns underlag för oss att kräva skadestånd, det måste vi se närmare, på säger landstingsjuristen Stefan Jakobsson.

Mer läsning

Annons