Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film på bankrånarna raderades

/

(Ny version 31 mars) De misstänkta SEB-rånarna i Gävle 2005 blir sannolikt frikända. Polisens bästa bevis var dna på kläder i flyktbilen. Men både polisen och banken missade det som kunde ha fällt rånarna. ­

Annons

Bankens övervakningsfilm hann spelas över innan någon kom på att stoppa videobandet.

När rättegången avslutades före lunch på onsdagen väntade alla spänt på rättens beslut om den häktade 34-åringen skulle släppas fri eller inte, en tydlig fingervisning av hur domen kommer att bli. Men rätten fick lov att ta extra betänketid över lunchen innan beskedet kom. 34-åringen släpps fri. Vad domen blir får vi veta 6 april.

Flydde i skräck
Rånarna kom över mer än en miljon kronor. Personalen flydde i skräck när de slog sig in genom skyltfönstret. Rättegången har skjutits upp eftersom en av de misstänkta, 34-åringen, höll sig undan på Irland så länge han kunde.

Problemet för polisen har varit att ingen med säkerhet har kunnat knyta de misstänkta rånarna till brottsplatsen. Flyktbilen stals från Toyotas bilhall i Gävle. Men ingen vet vem som stal den.

På banken var rånarna maskerade. Inget vittne har pekat ut dem. Enda spåret som fanns kvar där var en yxa som köpts på Clas Ohlson i Uppsala dagen före. Därifrån finns en övervakningsfilm med suddiga och skymda bilder på kunderna. De går inte att känna igen, men en av dem har en keps som liknar den som hittades vid flyktbilen vid Nynäs hockeyrink vid Norrtull i Gävle.

Dna-bevis i flyktbilen
På den kepsen, och på en skjorta och ett par skor i bilen, finns DNA som är de båda misstänktas.
– Men det har inte alls samma bevisvärde som dna som hittas på en brottsplats. Kläderna kan mycket väl ha använts av någon annan, säger 34-åringens advokat Hans Östberg i sin slutplädering.

Delade lägenhet
Båda misstänkta säger att de en tid före rånet delat en lägenhet i Borlänge med andra. Där rörde sig många som kan ha kommit över deras kläder.

Men det som kunde ha fällt bankrånarna schabblades bort samma dag som rånet. SEB hade precis installerat en övervakningskamera som spelade in på VHS-kassetter. Men när polisen bad att få filmen var det för sent.
– Bankpersonalen hade missat att återställa larmet, och då fortsätter inspelningen och de gamla bilderna spelas så småningom över, förklarar Anders Samuelsson, t f chef för polisens enhet för grova brott.

Och när Toyota polisanmälde stölden av fordonet som skulle visa sig vara rånarnas flyktbil, var alla poliser upptagna med bankrånet och ingen hade tid att åka dit. Därför hann bilfirmans personal slita bort och kasta den tejp som tjuvarna hade satt över kamerorna där. Därför vet man inte vems dna som möjligen fanns på tejpen.

Mer läsning

Annons