Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finaste priset till Gävles Stortorg

/
  • STOLT. Mats Pierrou, kommunens projektledare för ombyggnaden av Stortorget.
  • 2010-talet. ”Det är bara att titta på hur många som är här en varm dag. Det är fullproppat på möblerna”, säger Mats Pierrou, kommunens projektledare.
  • Stortorget 1980-tal från Gävle kommuns informationsavdelning. Fontänen satte sin prägel på Stortorget fram till för något år sedan. Nu är den borta. Fotograf: Okänd
  • Stortorget, vykort, 1949/Gävle stadsarkiv. Stortorget var kanske ännu mer Gävles hjärta när busstationen låg där.
  • Stortorget 1910. För hundra år sedan var hästar och halm en grundbult i den svenska jordbruksekonomin. Fotograf: Carl Larsson

Stortorgets ombyggnad har fått både ris och ros.

I går fick den även ett av Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpriser.

– Det är kul när det var så många negativa åsikter från början, säger Mats Pierrou, kommunens projektledare.

Annons

Stortorget belönades i går med Sienapriset för bästa offentliga miljö. Det är ett av fem priser som årligen delas ut av branschorganisationen Sveriges Arkitekter och går till ett objekt och dess arkitekt.

I det här fallet är den ansvarige arkitekten Anders Jönsson på Stockholmsföretaget Andersson Jönsson Landskapsarkitekter.

– Det är ett av våra största projekt och en viktig offentlig plats, så naturligtvis hoppades vi att vi hade möjlighet att vinna, säger han.

Arkitektfirmans ursprungsidé var att torget skulle vara som ett tygstycke med våder som fransades upp och blev till detaljer, som fontän och möbler.

– Allteftersom kände vi att det blev väldigt bra och vi är otroligt nöjda med resultatet, säger Anders Jönsson.

Han berömmer även Gävle för att mod och driftighet – att man som stad har velat göra ombyggnaden av Stortorget fullt ut till ett väldigt fint projekt.

– Vad vi förstår är gävleborna glada över torget och det gör oss glada för det visar att vi tänkte rätt.

Mats Pierrou, kommunens projektledare, blev chockad när han för en knapp månad sedan fick veta att Stortorget skulle vinna priset.

– Det kunde inte bli bättre, konstaterar han.

Från början var många av åsikterna om ombyggnaden negativa, men Mats Pierrou tycker att det vände mot slutet. Och han är nöjd med slutresultatet.

– Det är bara att titta på hur många som är här en hyfsat varm dag, det är fullproppat på möblerna, säger han.

Även en privatägd skogssauna på Norrlandet var nominerad till ett av arkitekturpriserna, men fick se sig slagen av en järnvägsstation i centrala Malmö.

Men chansen att bli prisad är inte över. I går nominerades skogsaunan i en annan stor arkitekttävling, Träpriset. Vinnaren presenteras i mars.

Mer läsning

Annons