Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns inget beslut om stora grupper

/

Det finns inget beslut i Gävle kommun om att satsa på avdelningslösa förskolor eller storarbetslag.

Annons

Vi hittar varken någon forskning eller utredning som tyder på att det är bra för barnen. Ändå sker en tydlig förändring åt det hållet.

– Det är förskolecheferna som valt att jobba på det viset för att de tror att det är bra, säger Elisabeth Marklund, kvalitetsutvecklare på Gävles barn- och ungdomsförvaltning.

De chefer som velat bygga upp sina förskolor utan traditionella avdelningar har backats upp av cheferna på förvaltningen.

– Det finns både ett stöd och en öppenhet från förvaltningen om man vill hitta nya arbetssätt. Tanken är ju att jobba mer för att uppfylla läroplanen. Att fler barn ska få tillgång till fler vuxna och den kompetens som finns, säger Elisabeth Marklund.

Finns det någon forskning eller utredning som säger att det här är ett bra sätt att organisera sig?

– Nej, det finns det väl inte direkt. Tycker personalen att det är roligt och bra då blir det bra för barnen, det är min tro och övertygelse, säger Elisabeth Marklund.

– Tänker man att det är stora grupper eller många relationer så säger ju forskningen att de yngsta barnen är det viktigt att inte ha för många relationer, så det får man försöka begränsa. Det är ju inte så att man är 40 barn och 8 vuxna tillsammans hela dagarna, ofta delar man ju upp barnen.

Man delar in barnen vid olika aktiviteter, men det gör ju inte antalet relationer färre. Har ni utvärderat hur barnen påverkas av de här stora sammanhangen med många olika barn- och vuxenkontakter?

– Nej, och det är nog inget man kan se på ett eller två år.

– Jag kan inte se hur man skulle kunna utvärdera en sådan sak.

Mer läsning

Annons