Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskeförbud stärker siken

Beståndet av sik minskar i Bottenhavet. Fiskeriverket vill därför under lektiden införa ett totalt fiskeförbud med redskap större än spön längs kusten i Gävleborgs län och Norduppland.

Annons

– Det är som att sparka på dem som redan ligger, säger yrkesfiskaren Lars Berglund i Bönan.

Det är under sikens lektid mellan 15 oktober och 30 november som totalförbudet skulle bli verklighet. Förbudet ska gälla de närmaste fem åren.

Bakgrunden till förslaget är att sikbeståndet minskar i Bottenhavet och att det finns skäl att tro att fisket bidragit. De senaste åren har en rad åtgärder för att stärka siken diskuterats.

Fiskeriverkets förslag med

nya tuffare fiskeregler är just nu ute på remiss – och att döma av yrkesfiskaren Lars Berglunds åsikter kommer det att möta hårt motstånd.

Han betonar att han vill att sikbeståndat ska stärkas, men menar att yrkesfiskarnas situation redan i dag är pressad och att förslaget förvärrar deras situation.

Möjlighet till dispens

Det kommer att finnas möjlighet att söka dispens för fiske under lektiden. Berglund är ändå kritisk till att förbudet är svepande över ett stort område - längs hela Gävleborgskusten, samt kustremsan i Tierp och Älvkarleby kommuner.

– Varför ska vi inte få fiska strömming utanför Eggegrund när det inte finns någon sik där?

Lars Berglund tror att det finns andra orsaker till att siken minskar.

– Min bedömning är att siken är undanträngd av säl och skarv, säger han.

Även Fiskeriverket pekar ut säl och skarv som tänkbara orsaker till tillbakagången, vid sidan av fisket. Även storskaliga miljöförstöringar kan spela in.

Fem år

Utöver förbudet under lektiden skulle ett område mellan Gävle och Söderhamn – vid Storjungfrun, Storgrundet, Tupparna och delar av Kalvhararna – bli fiskefritt året runt. Även det ska gälla i fem år.

Förslaget föreslås gälla från 30 september i år. Innan beslut fattas ska det ut på remiss till berörda.

Mer läsning

Annons