Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler asylsökande än någonsin – färjor kan bli temporära boenden

/

Antalet asylsökande i Sverige ligger på historiskt höga nivåer.
För att kunna ge alla husrum tar Migrationsverket till drastiska metoder.
Nu ska fartyg kunna bli asylboenden.

Annons

LÄS MER: Ökande flyktingströmmar men lika stor personalstyrka – kritisk situation för Migrationsverket

Kyrkor, moskéer, gymnastiksalar – och gamla skolor. De aldrig sinande flyktingströmmarna tvingar Migrationsverket att tänka utanför ramarna för att se till så att alla som vill få sina asylskäl prövade får husrum.

Under onsdagen nåddes en topp i antalet asylansökningar som lämnades in i riket. Då ansökte nästan 1 300 personer om att få sina asylskäl prövade i Sverige. Det är det hittills högsta antal som har registrerats i riket under en och samma dag.

Även i länet märks de ökade flyktingströmmarna av. Bara i Gävle registrerades totalt 319 asylansökningar under förra veckan. För ungefär en månad sedan låg antalet på 150 ansökningar på en vecka.

Men redan då var det ungefär 100 fler ansökningar än vad myndigheten brukar få in i vanliga fall.

Lars Ulander är enhetschef för mottagningsenheten i Söderhamn. Han jobbar för att få fram boenden i hela länet.

– Just nu klarar vi av lösa boendefrågan, säger han.

Men han berättar att det redan nu är kärvt och man fått göra åtgärder för att kunna få in fler på samma boende jämfört med tidigare.

– Vi har fått göra avkall på komfort och integritet. Vi försöker få in så många som vi mäktar med, säger Lars Ulander.

Det innebär till exempel att sex personer får dela på samma rum som tidigare rymde fyra.

Och om inte flyktingströmmen minskar kan det bli än kärvare.

Han berättar att det enligt en ny upphandling ska det vara möjligt att kunna erbjuda tillfälliga boenden på fartyg – såsom passagerarfärjor. Även gymnastiksalar och skolor ses som alternativ när Migrationsverket försöker finna tillfälliga boenden.

– Just nu är det inte frågan om vad som är bra eller dåligt. Alla alternativ som är bättre än att sova på gatan prövas, säger Lars Ulander.

Arbetarbladet har tidigare berättat att både Svenska kyrkan och Gävle moské kan tänka sig att ställa upp som tillfälliga asylboenden.

Gävle moskés ledning har tidigare kritiserats i en granskning som gjordes av Gefle Dagblad för att ha medlemmar som sympatiserar med en extrem tolkning av islam. Senare har Gävle moské sagt till Arbetarbladet att de planerar att arbeta mot just extremism.

Kan organisationer med extrema åsikter få anordna tillfälliga asylboenden?

– I ett boende får det inte förekomma aktiviteter som har som syfte att påverka andra människors uppfattning, säger Lars Ulander.

Men om till exempel gudstjänster och aktiviteter är frivilliga att delta i kan det fungera att organisationer och trosamfund ställer upp som tillfälliga asylboenden.

– Då är det på frivillig basis för individen att delta, säger han.

Samtidigt säger han att just kyrkor och moskéer kanske inte är ultimata boendena – utan något som kanske får ses som just en tillfällig lösning.

– Allt som är inomhus är bättre än att sova på gatan. Men om vi anser att något är ett dåligt boende så skriver vi det, säger han.

Mer läsning

Annons