Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler behöver spara

Var femte invånare i Gävleborg har inget eget sparande.
Det visar en ny SIFO-undersökning gjord på uppdrag av Folksam.
– Vi är alltid i behov av sparande för oförutsedda utgifter och inför ålderdomen, säger Lars Forsmark på Folksam Gävleborg.

Annons

Undersökningen visar att en av fem invånare i länet helt saknar både sparkonto, fondsparande och pensionssparande.

Ändå har 93 procent svarat att de oftast har pengar kvar när den nya lönen kommer.
– Man måste hela tiden se till varje person vilket utrymme man har, men den genomsnittlige Gävleborgaren har runt 1 800 kronor kvar när den nya lönen kommer. Många har utrymme för att spara, säger Lars Forsmark.


I Gävleborg sparar en person i genomsnitt 1 315 kronor i månaden. Det ligger under rikssiffran på 1 518 kronor. Mest sparar man i Stockholm – 1 760 kronor i månaden.

Linda Eriksson, 27 år, är delägare till en inredningsbutik i Gävle och bor i en lägenhet i Sandviken med sin man. De brukar föra över ungefär 2 000 kronor till ett gemensamt konto varje månad.
– Det är viktigt med en buffert för oförutsedda utgifter, inför julen och semestern och om man vill köpa något dyrare ibland.


SEB:s välfärdsbarometer för augusti visade att 2 miljoner svenskar skulle få svårt att klara en oförutsedd utgift på 30 000 kronor.
– Det är ett problem särskilt nu när vi har en konjunkturnedgång. Man bör ha en buffert som är lättåtkomlig. Två månadslöner kan vara bra att ha om man behöver reparera bilen, fixa oljepannan eller laga diskmaskinen, säger Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB.


Han ser två anledningar till att många inte har något sparande.
– Det finns de som helt enkelt inte har råd. De kanske har en svag koppling till arbetsmarknaden och jobbar deltid. De andra är de som inte har prioriterat ett sparande, utan vill investera i boende, bil och konsumtion.

Sparandet i Sverige har legat på ungefär samma nivå genom tiderna.
– Både nu och historiskt sett har vi haft en stor andel som har en buffert. De flesta bygger upp ett sparande under en högkonjunktur. Därför är det oroande att vi nu går in i en lågkonjunktur och det redan är många utan sparande, säger Jens Magnusson.

Mer läsning

Annons