Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler björnar ska fällas i årets jakt

/

(Ny version) Länsstyrelsen har beslutat att 50 björnar ska fällas under årets björnjakt. Jägare­förbundet välkomnar beslutet men Rovdjursföreningen riktar skarp kritik till att man i år ökar kvoten med tio björnar.

Annons

– Jag tycker det är fullkomligt oansvarig förvaltning av björnstammen, säger Anders Ekholm, Rovdjursföreningen.
Men Jägareförbundet är nöjda med beslutet.
– Vi försökte få 55 björnar men vi ska inte gnälla något mer, vi är ganska nöjda, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande Jägareförbundet Gävleborg.
Tidigare har man lyckats skjuta av kvoten på tre veckor.
– Det betyder att det finns mycket björn, säger han.
– Det där är ju nys man använder sig förmodligen av illegala åtlar för att locka björn till platsen. Man kan misstänka det utifrån de kluster med fällda björnar, hävdar Anders Ekholm.

”Sjuklig misstänksamhet”
Men Jägareförbundet tillbakavisar uppgifterna.
– Det är ju en sjuklig misstänksamhet det, jag skulle ha fått reda på det i så fall för då anmäler jägarna varandra, alla vill ju hinna skjuta björn, säger Karl-Evert Hellsén.
Inte heller Länsstyrelsen har fått några sådana indikationer.
– Det finns inga fall av illegal jakt på björn i länet vad jag vet, säger Mats Hindström, avdelningschef på Länsstyrelsen och menar att anledningen till att man ökat björnkvoten mer än föregående år är att man tidigare delat kvoten med Dalarna.
– Vi visste att vi troligen skulle behöva öka tilldelningen för att stabilisera björnstammen. Den har ju ökat, det är helt klart.

Älgjägare räknar björnar
En stor del i beräkningen av hur många björnar som finns grundar sig på så kallade björnobsar, hur många björnar som observerats första veckan av älgjakten.
– Dalarna och Västerbotten har noll tillväxt med samma baseringsgrund. Någonting är galet. Om man vet att det man rapporterar starkt kommer påverka den tilldelning man får, då finns det en osäkerhet i det som rapporteras, säger Anders Ekholm och menar att Länsstyrelsen borde ha beslutat enligt en försiktighetsprincip med lägre kvot.
Länsstyrelsen medger att siffrorna är osäkra.
– Vi får alltid bedöma våra uppgifter men vi tror att vi ligger rätt med den här bedömningen, säger Mats Hindström.
Rovdjursföreningen säger att man sannolikt kommer att överklaga beslutet.
– Mycket troligt att vi gör eftersom vi är starkt oroliga att länets björnstam kommer att minska.


Mer läsning

Annons