Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler blixtskadade i sommar

De flesta av årets 100 000 blixtnedslag sker under sommaren. Fler personer än vanligt har skadats den här åsksäsongen. Expertens råd: Undvik träd – de kan bli dödsfällor.

Annons

– Varje år träffas i snitt fem personer av blixten, men i sommar är det redan över 13, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära på Uppsala universitet.


Risken att dö om man träffas av blixten är en på fem. Det enda som gör att vi överhuvudtaget kan överleva är vår hud som leder den enorma kraften runt kroppen så att den inte går genom hjärtat, enligt Cooray.
– Det bästa är att stanna i ett hus, det näst bästa är bilen under ett åskoväder. Det sämsta man kan göra är att stanna utomhus och ta skydd av ett träd. Över hälften av de som träffats har stått under ett träd, säger han.


Fjortonårige Mattias Persson från Gävle var nyligen och badade med en kompis under en klassresa när åskmolnen plötsligt tornade upp sig.
– Vi skyndade upp, men gick sen ner för att hämta våra kläder på stranden. När jag gick förbi ett träd slog blixten ner i trädet och sen i mig. Det gjorde väldigt ont, brände till i ryggen och det pirrade elektriskt i kroppen, berättar han.
– Smällen skalade av barken på trädet, men jag fick bara ett brännmärke.

Mer läsning

Annons