Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler butiker skär ned eller slår igen

/
  • JULEN AVGÖR. ”Än har jag inte märkt något. Men vi får se hur det blir i julhandeln som står för en stor del av årets omsättning”, säger klädhandlaren Bengt Sundqvist.
  • MEDLEMMARNA BLIR UTAN JOBB. ”De som tillhör större kedjor kanske inte behöver lägga ned utan drar i stället in på tjänster”, säger Camilla Lindström, facklig ombudsman på Handels i Gävle.

Lågkonjunktur och hårdnande konkurrens slår mot handeln. Allt fler butiker tvingas skära ned eller slå igen.
– Under det senaste halvåret har ett 20-tal butiker, varav närmare tio i Gävle, aktualiserat nedläggning, säger Camilla Lindström, facklig ombudsman för de handelsanställda i Gävle.

Annons

På senare tid har hon varje vecka haft två-tre förhandlingar som handlat om uppsägningar av personal. I de flesta fallen har det handlat om enstaka jobb som försvunnit. Framförallt är det mindre butiker som säljer kläder, smycken, skor och kosmetika som tvingats stänga.

– De som tillhör större kedjor kanske inte behöver lägga ned utan drar i stället in på tjänster, säger Camilla Lindström.

Hon tror att fler drabbas framöver. Under senare tid har pratat med flera handlare som frågar hur de ska bete sig om de måste slå igen eller säga upp personal.

– Det har eskalerat under de senaste tre-fyra månaderna, säger hon.

Den vikande konjunkturen och oron som följer på finanskrisen påverkar handeln. I första skedet påverkas de som säljer kapitalvaror som bilar och dyrare elektronikprylar. Men med tiden är det troligt att folk också avstår eller väntar med att köpa kläder, skor och hushållsartiklar.

– Än har jag inte märkt något. Men vi får se hur det blir i julhandeln som står för en stor del av årets omsättning, säger Bengt Sundqvist som driver klädbutikerna Brothers och JC i Gävle.

Camilla Lindström konstaterar att också fastighetsägarens krav på hyreshöjningar i Niangallerian i Gävle har lett till att butiker tvingas stänga eller skära ned.

Mer läsning

Annons