Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flyttar till Stockholm än tvärtom

/
  • ”Inflyttning är viktigt. En kommun med minskande befolkning får svårt att få resurserna att räcka”Mikael Nyman, Gävles nya inflyttningsgeneral

För några år sedan var det fler som flyttade till Gävleregionen från Stockholm/Uppsala än tvärtom. Men efter den ekonomiska krisen har flyttströmmen vänt. Fler flyttar härifrån till jobb och studier i storstadsregionen och något färre därifrån hittar jobb i Gävleområdet.

Annons

– Inflyttning är viktigt. En kommun med minskande befolkning får svårt att få resurserna att räcka, säger Gävles nya inflyttningsgeneral Mikael Nyman.

Begränsade jobbmöjligheter

Förra året flyttade 1 371 personer från Stockholm/Uppsala-regionen till Gävleregionen, det vill säga Gästrikland och Älvkarleby. Samma år flyttade 350 fler, det vill säga 1 721 personer, från Gävleområdet till Stockholm/Uppsala. Ungefär lika var det 2009.

– När det är lågkonjunktur ser vi att färre flyttar hit. Det har funnits begränsade möjligheter att få jobb i Gävleområdet. Till Stockholm kan man flytta i vilket fall som helst. Många av dem som flyttat härifrån har säkerligen flyttat till studier, säger Per-Erik Mårtensson, utredare på kommunledningskontoret.

Fler flyttade till Gävle

Även i mitten av 1990-talet var det fler som flyttade från Gävleområdet till Stockholmsområdet än tvärtom. Men sedan hände något. Under högkonjunkturen i början av 2000-talet ökade inflyttningen till Gävleområdet från Stockholm/Uppsala, och låg några år högre än flyttningarna söderut. Exakt varför går inte att få svar på.

– Det är ju högst naturligt att unga människor sticker iväg och pluggar eller jobbar någon annanstans, åtminstone en period, säger Mikael Nyman.

Hans jobb blir inte att hindra det, utan att hitta sätt att få folk utanför länet, inte minst i Stockholm och Uppsala, att flytta till Gävle.

Skatteintäkterna minskar

– Varför det är viktigt med inflyttning? Ja, det är en bra fråga. Skulle vi gå i motsatt riktning, att många flyttar härifrån utan att andra flyttar hit, då skulle skatteintäkterna minska och vi skulle få långsiktiga problem att finansiera våra gemensamma verksamheter, säger Mikael Nyman.

En del skulle nog säga : ”Men vi har brist på både jobb och dagisplatser här, är verkligen det vi behöver mer folk?”

– Men det är viktigt att få hit sådan kompetens som företagen behöver för att de ska kunna växa och skapa ännu fler jobb. Och en stad som växer är mer attraktiv för företag som etablerar sig, säger Mikael Nyman.

Mer läsning

Annons