Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fräcka jackstölder

/
  • På Naturkompaniet upplever man att stölderna av de dyrare märkesjackorna har ökat det senaste året. ”Vi har fler stöldförsök och personer som klipper larm i år. Tidigare har det varit lugnare”, säger butiksägaren Esa Kuosku.

Mitt på tisdagen kliver en ung man in på Naturkompaniet och provar en jacka för 5 000 kronor, plötsligt springer han ut med jackan på sig. Utanför väntar en kompis på moped.

– När jag kom ut hade de försvunnit för längesen, berättar butiksanställde Stina Olsson efteråt.

Annons

Hon är frustrerad. På Naturkompaniet upplever man att stölderna av de dyrare märkesjackorna har ökat det senaste året.

– De är ganska nonchalanta. De bara går in, tar grejerna och drar härifrån. Men ofta har man en känsla av att något inte stämmer redan innan, säger Stina Olsson.

Just den här typen av stölder är ovanliga. Oftast gömmer tjuven jackan i en väska eller under sin vanliga jacka.

– Vi har larm på alla jackor, hög uppmärksamhet och har öppnat upp butiken så att vi ska få bättre koll, förklarar Esa Kuosku, Naturkompaniets ägare.

Finns på bild

Tjuven fastnade också på Naturkompaniets övervakningskamera, men Esa Kuosku är tveksam till att han åker fast.

– Vi har en bild på honom, men vad hjälper det? undrar han.

Enligt Polisens jourhavande förundersökningsledare Kennet Andersson finns det dock goda förhoppningar om att få fast tjuven om han finns på övervakningskamera.

– Oftast är de kända av oss, de som tar sådana här jackor, och känns han igen är chansen stor. Men det beror på vad bilden visar, säger han.

Dyra jackor

Enligt honom är märkesjackorna lite av en statuspryl.

– Jackor är ganska dyra i dag och man kan alltid sälja dem, säger han.

Även de andra sportaffärerna i Gävle har problem med stölder av märkesjackor. Men på Stadium vill man inte säga att antalet stölder har ökat.

– Vi har stölder, men jag kan inte säga att de är fler i år. Vi ser inte stölderna utan märker bara att jackorna är borta, säger Eva Lundberg, mjukansvarig.

Nytt larmsystem

På Intersport har man infört ett nytt larmsystem som larmar dubbelt. Enligt butiksägaren Eje Bergström har man nu därför färre stölder än tidigare.

– Klipper de av larmet sätts en tjutande siren på i butiken. Det har helt klart hjälpt. Tjuvarna vet att de är bevakade här. Hos oss har stölderna minskat, men då ökar de någon annanstans. Jackorna ska de ha ändå, säger han.

Mer läsning

Annons