Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler gävlebor dör av KOL

/
  • Dags att fimpa? 
De senaste fem åren har antalet Gävleborgare drabbade av KOL ökat med 37 procent. Rökning är en riskfaktor som ligger bakom stor del av fallen.
  • Dags att fimpa? De senaste fem åren har antalet Gävleborgare drabbade av KOL ökat med 37 procent. Rökning är en riskfaktor som ligger bakom stor del av fallen.

På fem år har antalet gävleborgare som dör i KOL ökat med 37 procent. Tusentals personer i länet är drabbade av sjukdomen. Hjärt-Lungfonden driver under augusti en kampanj för att halvera antalet döda i KOL inom tio år.

Annons

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en av våra stora folksjukdomar. Minst en halv miljon svenskar är drabbade och dödligheten i Sverige ökar. I Gävleborg dog 103 personer i KOL under 2006, jämfört med 75 döda under 2001.

 

– Många är drabbade av KOL utan att ha fått diagnos och mår sämre än de behöver. Tidig upptäckt och behandling kan minska symptomen. Enklaste sättet att upptäcka KOL är att göra ett spirometritest på sin vårdcentral, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

 

Symptomen på KOL kommer smygande och sjukdomen utvecklas långsamt. Ju tidigare KOL upptäcks, desto större är chansen att stoppa försämringen i lungorna. Idag är det knappt en av fem drabbade som har fått en diagnos.

 

Rökning är den största riskfaktorn för KOL. Varannan rökare drabbas och att antalet drabbade ökar är en konsekvens av den utbredda rökningen under 60- och 70-talen. Den som drabbats kan aldrig bli helt frisk men att sluta röka bromsar sjukdomsförloppet.

– Det finns mycket kvar att lära om sjukdomar i lungorna, inte minst varför en del personer tycks löpa högre risk att drabbas av KOL än andra. Vi vet också att KOL har en kraftig påverkan på andra organ i kroppen, bland annat hjärtat, och det behöver vi forska mer på, säger Claes-Göran Löfdahl, professor i lungmedicin och medlem i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

 

Hjärt-Lungfonden vill halvera antalet dödsfall i KOL inom tio år. Under augusti driver fonden en kampanj för att informera om KOL och samla in pengar till forskning kring sjukdomen.

Målet med årets kampanj är att få in 2,5 miljoner kronor till KOL-forskningen.

 

Källa: Hjärt-Lungfonden

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons