Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kan varslas när Engelska skolan växer

Engelska skolans utökning kan kosta den kommunala skolan minst 7 miljoner kronor om året.

Samtidigt som friskolan växer och får fler lärare kan kommunen just av detta skäl tvingas varsla ytterligare 10–20 personer.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går måste skolförvaltningen sänka sina kostnader med över 43 miljoner kronor under 2009 och 2010. Bakgrunden är delvis ett sparkrav från kommunen centralt, men det handlar också om en anpassning till färre elever.

Det har fötts färre barn i de kullar som nu går på högstadiet, men elevtappet beror också på att friskolorna lockar.

Sedan det blev klart att Engelska skolan får utöka med årskurserna fyra och fem har enligt skolans egna beräkningar 184 elever hittills anmält att de vill börja där.

Räknat i reda pengar innebär det att den kommunala skolan förlorar över 7 miljoner kronor per år.

Engelska skolan tror dessutom att fler än så kommer att visa intresse. Målet är att fylla fyra klasser i vardera årskursen, det motsvarar fler än 200 elever.

Då stiger också notan för kommunen. Och eftersom den största kostnaden för den kommunala skolan är personal riskerar det att spä på kommande uppsägningar.

De 54 lärare som hittills varslats motsvarar 21,6 miljoner kronor, alltså ungefär hälften av kravet på kostnadssänkningar under de närmaste åren. Förvaltningschefen Carola Helenius-Nilsson räknar kallt med att det blir ytterligare varsel längre fram.

– Det vi måste hämta hem pengar på är personal och lokaler. Även om vi är försiktiga med till exempel inköp och konferenser går det inte att göra några jätteklipp på det, säger hon.

När det gäller lokaler väntar skolförvaltningen närmast på att slippa hyran för Holmsunds förskola, Pingeltorpsskolan och Källöskolan.

Holmsunds förskola ska enligt tidigare beslut flyttas in i Källögården, och detta kan göras redan i år. Hyresminskningen blir drygt en halv miljon kronor per år.

Skolförvaltningen slipper ytterligare totalt drygt 5 miljoner kronor i hyra när Pingeltorpsskolan och Källöskolan inte längre behövs. Det dröjer dock, eftersom skolorna måste användas under renoveringen av Stora Sätraskolan och Lillhagsskolan.

Men Gavlefastigheter diskuterar nu vem som egentligen ska betala för hyrorna under ombyggnadstiden. Det finns en möjlighet att barn- och ungdomsförvaltningen kan få sina hyreslättnader tidigare.

Annons