Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kommuner ska ta emot asylbarn

Behovet av att ta emot ensamkommande asylsökande barn är nu akut.

Migrationsverket utökar därför antalet kommuner där Migrationsverket har asylansökningsenheter från fyra till tio – en av kommunerna är Gävle.

Samtidigt tillsätter regeringen en utredning för att se över hela systemet. Bland annat ska frågan om lagstiftning som tvingar kommunerna att långsiktigt ta emot barnen utredas.

Annons

2005 kom det 389 ensamma asylsökande barn till Sverige. I år beräknas 2 400 barn komma. 92 procent av alla barn är mellan 13 och 17 år gamla.

Akut behövs det 500 platser ute i kommunerna. Om alla kommuner tog två barn vardera, skulle det akuta problemet vara löst. Men det gör de inte. Problemet kommer att bli akut redan i december.

Fler kommuner

I dag finns det fyra kommuner där Migrationsverket har asylansökningsenheter. Nu ändrar Migrationsverket på den ordningen och utökar antalet från fyra till tio kommuner. För närvarande för verket samtal med Norrköping, Örebro, Umeå och Gävle.

Dessutom kommer Migrationsverket i fortsättningen att pröva barnens asylskäl redan i ankomstkommunerna, om det inte finns någon anvisningskommun som är beredd att ta emot dem. Det innebär att de också kan bli kvar i ankomstkommunerna.

Tvång väntar

Om kommunerna inte frivilligt går med på att bli asylsökningsenheter kan Migrationsverket tvinga dem till det.

– De är inte helt lyckliga över det, men för mig är det barnens rättigheter som går före kommunernas bekymmer, sade Dan Eliasson.

Det är bara i de kommuner som Migrationsverket har egen verksamhet som detta tvång kan tillgripas. Det går med gällande lagstiftning inte att tvinga alla kommuner att ta emot barnen.

Därför tillsätter nu migrationsminister Tobias Billström en utredning som bland annat ska se över den frågan.

En särskild koordinator, förre landshövdingen Björn Eriksson, får också i uppgift att ”föra en dialog” med kommunerna om att ta emot asylbarnen.

Mer läsning

Annons