Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler platser på Bomhusgården ska hjälpa sjukhuset

Omvårdnad öppnar tio nya korttidsplatser på Bomhusgården för att ha bättre beredskap när det blir överbeläggningar på Gävle sjukhus.

Annons

– Vårt mål är att inte ha några utskrivningsklara patienter på sjukhuset, säger förvaltningschefen Inga-Lill Björklund.

Gävle sjukhus har i januari haft det ovanligt tufft med 60 överbeläggningar, vilket motsvarar tre hela vårdavdelningar. Sjukhuset hann inte skriva ut färdigbehandlade patienter i tillräckligt snabb takt. Kommunerna hade inte heller haft beredskap att ta emot alla de äldre som efter sjukhusvistelsen behövde hemtjänst eller plats på äldreberoende.

Omvårdnadsförvaltningen beredde då plats för 23 personer. Alla platser på Bomhusgården fick snabbt omvandlas till korttidsboende för utskrivningsklara personer på sjukhuset. De boende från Bomhusgården flyttades till Villa Milbo.

– Vi fick vidta akuta åtgärder men det har fungerat fantastiskt bra, trots allt. Samarbetet med sjukhuset har också fungerat jättebra, säger omvårdnads förvaltningschef Inga-Lill Björklund.

Fortfarande bor sju personer från Bomhusgården på Villa Milbo.

– Det är bara en kortsiktig lösning. Nu har vi beslutat att det ska inrättas växelvårdsplatser på våra särskilda boenden i Gävle, en plats per boende.

Samtliga platser på Bomhusgården ska omvandlas från växelboende, det innebär att man bor växelvis i eget boende och på korttidsboende, till korttidsplatser.

Dessutom ska det inrättas tio nya korttidsplatser på Bomhusgårdens övre våningsplan. Omvårdnadsförvaltningen har fått hyra de tomma lokalerna av socialtjänsten. Men det är bara en tillfällig lösning fram till augusti då 40 nya platser beräknas bli klara på Sätragården.

– Vårt mål är att inte ha några utskrivningsklara patienter på sjukhuset. De ska få komma till eget boende eller ett särskilt boende. Det är inte bra att tvingas ligga i korridorer, säger Inga- Lill Björklund.

– Det är svårt att planera och veta när sjukhuset får sina toppar men vi hoppas kunna ha en långsiktig plan och bättre beredskap i framtiden.

Mer läsning

Annons