Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler slåss om allt färre

Flera nya gymnasieskolor vill starta i Gävle nästa år trots att eleverna blir färre. Det senaste i raden av friskoleföretag som vill till Gävle är Academedia med skolorna IT-gymnasiet, Didaktus och Framtidsgymnasiet.

Annons

- Jag är förvånad, säger Peter Hasch (S), ordförande i Gävle kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd.

Utbildningsföretaget Academedia, med skolor på många håll i Sverige, vill nu etablera sig i Gävle.

De har hos Skolinspektionen ansökt om att få starta tre gymnasieskolor med olika profil och allt från omvårdnads- och byggprogram till olika IT-inriktade program.

År 2012 vill de ta in 400 elever för att 2014 ha ökat till omkring 1 200 elever.

Sjunkande siffra

Nyligen har YA frigymnasium ansökt om att få starta med 54 elever år 2012. I höst öppnar Yrkesgymnasiet, och företaget Hermods har ett godkännande om att få starta sitt Design & Construction College senast 2012.

– Om alla som sökt skulle få ja skulle vi få över 1 200 platser i friskolor om något år när elevkullarna ligger på 800–900. Och då räknar jag alltså inte med våra kommunala skolor. Men Skolinspektionen har blivit tuffare, så vi får se, säger Peter Hasch.

Just nu finns omkring 1 050 blivande 16-åringar i Gävle. De närmaste åren väntas den siffran sjunka, för att nå bottennivå med 800–900 individer år 2015, innan elevkullarna börjar öka igen.

Mer läsning

Annons