Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera åtalade erkände grova narkotikabrott

När den tidigare knarkdömde polacken ringde från en telefonautomat i Stettin till sin kompis i Sandviken och pratade knarkaffärer i förtäckta ordalag satt Gävlepolisen och lyssnade. I går spelades samtalen upp i rättssalen. Flera av de sex åtalade riskerar långa fängelsestraff.

Annons

I rättsalen bänkade sig i går aktörerna i rättegången: De åtalade är två Sandvikenbor, två holländare och två polacker. Där fanns också deras sex advokater, 12 häktesvakter, fem poliser som deltagit i utredningen, domaren, tingsnotarien och de tre nämndemännen, två journalister och en handfull andra åhörare.

Men den första rättegångsdagen var helt och hålet åklagaren Peter Olofssons. Han gick igenom hela bevisningen i målet, allt från den inledande spaningen mot Sandvikenbon och telefonavlyssningarna mot honom till polisens samordnade tillslag 13 mars när två polska grossister, två holländska transportörer och två Sandvikenbor i mottagarledet greps inom några timmar.

Man fann 21, 694 kilo amfetamin i två bilar och två lägenheter i Stockholm.

Holländarna och polackerna, som åklagaren hävdar hanterade hela partiet amfetamin, riskerar upp till tio års fängelse. Sandvikenborna som kan knytas till två-tre kilo amfetamin kan komma undan med några års fängelse, om rätten finner dem skyldiga.

Efterhand som åklagaren läser upp anklagelserna frågar domaren efter de åtalades inställning.

En av holländarna erkänner rakt av narkotikasmugglingen till Sverige, den andre erkänner medhjälp.

Polacken som ringde från Stattin nekar till att ha organiserat affären, men erkänner att han hanterat amfetaminpartiet, men begränsar det till att han trodde att det bara handlade om tio kilo amfetamin.

Sandvikenbon som polacken ringde till erkänner sig skyldig till grovt narkotikabrott. Han hade 2,8 kilo amfetamin i bilen när polisen grep honom. Den andre Sandvikenbon nekar till att ha varit med och köpt amfetaminet, men erkänner några mindre narkotikabrott. Polisen fann både amfetamin och kokain i hans lägenhet i Sandviken när han greps några timmar senare.

På onsdagen fortsätter rättegången med förhör med de åtalade och en Sandvikenbo, som ska berätta om vilka uppdrag han fått av de båda Sandvikenborna.

Mer läsning

Annons