Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera förskolor bygger ut

/
  • Olsbackagården är en av de förskolorna som bygger ut för att mätta behovet av förskoleplatser.

Förskoleplatser fattas för 186 barn i Gävle i februari. Kommunen planerar därför att bygga ut på flera håll. Bland annat blir det förskola på ännu en våning i gamla Söderskolan.

Annons

Många av Gävles förskolor är fulla just nu, men totalt finns ett överskott på 170 förskoleplatser i Gävle. De platserna fylls av barn som börjar i förskolan senare i höst och i januari.

Men det finns 186 barn som föräldrarna önskat plats för 1 februari, och som inte ryms på förskolorna som de ser ut i dag. Därför planerar kommunen att bygga ut på flera håll. Till exempel Olsbackagården, Söderslottet i gamla Söderskolan, och Nynäsparkens förskola, i de gula paviljonger där Gefle Montessori låg tidigare.

– Vi ska inte ha platsbrist i vår, det är min plan, säger Åsa Wiklund Lång, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Hon kommer inte att acceptera att extra barn tas in på förskolor som redan fyllt sitt platsantal. Det har skett flera vårar och skapat irritation bland föräldrar och anställda.

Smultronstället i Sätra får i stället agera dragspel. Där finns plats för 150 barn, men bara omkring 50 inskrivna just nu. 25 nya platser platser kan skapas nästa vår om det behövs.

– Det är inte optimalt för de barn och föräldrar som har valt en annan förskola, men det är bättre än att vi fyller på i redan fulla förskolor, säger Åsa Wiklund Lång.

Under hösten finns lediga platser även på en del andra förskolor. Där har personalen just nu chansen att jobba med lite färre barn.

En del förskolor, med trånga lokaler, har också kunnat dra ner på själva platsantalet. Det har skett genom ett särskilt tillskott på 11 miljoner från kommunkassan riktat till att höja kvaliteten genom att minska barngruppernas storlek. En del av de pengarna har dock inte använts till färre barn, utan till mer personal.

Samma summa, och ytterligare tio miljoner kommer att finnas även i nästa års förskolebudget.

Mer läsning

Annons