Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera Gävlekrögare i restaurangsvindel

En tidigare Gävlebo åtalas nu för ett flera år gammalt grovt bokföringsbrott. 33-åringen sålde tillgångarna i en restaurang, tog det mesta av pengarna själv, och sålde sedan det konkursmässiga aktiebolaget till en målvakt för en krona.

Annons

Restaurangen som såldes fanns i Dalarna. Men affären gjordes upp i Gävle och köpare av inkråmet var en person som åren efter affären drev en känd restaurang i Gävle. Han betalade 1,1 miljoner kronor för restaurangutrustningen.

Bokförde inte pengarna

De pengarna bokförde aldrig 33-åringen, som vid den tiden bodde i Gävle. I polisförhören har han senare förklarat att han tog ut över en halv miljon i lön till sig själv, fick betalt för ett personligt lån till bolaget och betalade resten till leverantörer och fordringsägare.

Men de uppgifterna har han inte kunnat visa underlag för och därför åtalas han nu för grovt bokföringsbrott. Det framgår av utredningen att det funnits fler brottsmisstankar, som nu är avskrivna.

Betalade målvakt

Restaurangsvindeln fulländades en dag i september 2006 vid ett bord i en av restaurangerna i Nian i Gävle. Där satt den nu åtalade 33-åringen och ytterligare en känd tidigare Gävlekrögare som hade med sig en köpare, en så kallad målvakt, som han hittat i Stockholm. Denne hade blivit tillfrågad om han ville tjäna någon tusenlapp genom att ställa upp som suppleant i en bolagsstyrelse.

Målvakten betalade en krona för det tömda restaurangbolaget och skrev på papper som satte in honom i styrelsen. I polisförhören har han medgett det, men förklarat att han efter det inte haft något som helst med bolaget att göra. Han har inga kunskaper om att driva företag över huvud taget, och visste inte vad det innebar att skriva på papperna.

Bolaget gick i konkurs 2007 och konkursutredningen ledde till att advokatfirman som skötte den gjorde en polisanmälan 2009.

Mer läsning

Annons