Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera polisanmälningar mot olagliga fällningar

Kommunen har skärpt tonen mot de olovliga trädfällningarna. Samtliga fall där träd skadats eller fällts utan tillstånd polisanmäls. Hittills har fyra ärenden anmälts.

Annons

På nätet florerar många tips för de utan tillstånd som söker olagliga vägar för att bli av med träd. En anonym nättipsare skriver: "Några kopparspikar i dem så är de snart döda och måste sågas ner". En annan tipsar om att plugga trädet: "Ecoplug dödar trädet men tallen kan stå kvar i många år även om den är död".

För knappt två år sedan upptäckte Gävle kommun att en okänd gärningman hade borrat i bekämpningspluggar i kommunala träd i närheten av Storsandsbadet på Norrlandet. Pluggen slår ut rotsystemet så att trädet dör.
– Jag blir skitledsen och skitförbannad för det är alla kommuninvånares träd. Ecopluggen är så effektiv så där är det verkligen som att förgifta en människa, det är det allvarligaste man göra. Dessutom sker det i lönndom, hade det varit oförstånd hade de ju sågat ner och eftersom det är planerat så är det en kriminell handling, säger Cristian Jansson, parkingenjör på Gävle kommun.

Förra året polisanmäldes bostadsrättsföreningen Gävlehus 11 för att ha huggit ner tolv fullvuxna tallar.
– Har du sett det här området hade du sett vilken anledningen var. Det är väldigt mörkt i området, vissa områden har aldrig sol, så vad gör man, säger Hans-Erik Hansson som är vice värd i föreningen och tillägger:
– Hade vi inte trott att det var okej hade vi aldrig gjort det.
Företaget som fällde träden visste inte om att bostadsrättsföreningen inte ägde marken och numera kräver flera trädfällningsföretag i Gävle att villaägare och bostadsrättsföreningar har kommunens tillstånd.
Sedan några månader tillbaka är kommunens policy att polisanmäla samtliga fall där de skett någon form av åverkan på träd.

– Jag tycker att det känns jobbigt att polisanmäla en privatperson. Men vi värnar ju träden mycket mer än mitt obehag inför att polisanmäla, säger Cristian Jansson.
Flera ärenden ligger öppna hos polisen sedan i höstas men än så länge har ingen förundersökning inletts.
– Vi har en sådan hög arbetsbelastning och andra ärenden som är högre prioriterade än trädfällningar, säger Anders Hellberg, förundersökningsledare hos Gävlepolisen.

Mer läsning

Annons