Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flugorna årets sommarplåga

Fler rapporter om flugor än vanligt, men i övrigt en normal insektssommar. Så har det sett ut hittills under den varma säsongen, enligt Anticimex Vd Rolf Wickenberg i Gävle.

Annons

I våras noterades en stor mängd getingdrottningar i Gästrikland och det fanns farhågor för att fjolårets getingplåga skulle upprepas.

Men nu när getingarnas flitigaste tid är i annalkande verkar det som om den befarade invasionen uteblir.

– Det har inte utvecklats som vi trodde. Kanske har fåglar ätit upp drottningarna, säger Rolf Wickenberg.

Getingstick riskabla

Getingar är annars en vanlig orsak till att skadedjursbekämpare får rycka ut sommartid. Förutom att djuren är irriterande kan ett stick ge riskabla reaktioner, i synnerhet för den som är getingallergiker.

Djuren dras bland annat till söta drycker och öl.

– En klassiker är getingar som krupit in i öppnade ölburkar. När man dricker ölen kan man få ett stick i halsen, säger Wickenberg.

Myror kommer tidigare

Myror är mer harmlösa än getingar och dyker ofta upp tidigare under sommarsäsongen. Enligt Rolf Wickenberg har det inte varit mer än vanligt av den varan i år.

Däremot tycks olika typer av flugor just nu vara ett större problem än normalt.

– I förra veckan fick vi mycket samtal om flugor. Det finns 2 000 arter och den minst attraktiva är nog spyflugan. Den kräks upp sin mat för att sedan suga i sig den igen. Inte så kul att få på mackan, konstaterar Wickenberg.

Mer läsning

Annons