Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygande halm sätter stopp för bockbränning

/

Gävlebocken klarade sig från bockbrännare, men halmen går ändå inte att återvinna nästa år. Men någon officiell bränning kan det inte bli tal om.

– Det flyger flagor från halmen så det är helt uteslutet, säger bockgeneralen Eje Berglund.

Annons

På tisdagen monterades Gävlebocken ned. Den här vintern klarade den både jul och nyår. Det är Eje Berglund glad för och stommen ska nu tas tillvara och återanvändas till nästa års bock. Halmen är dock så fuktig att den möglar om den bevaras.

Eje Berglund medger att bocken bör brinna lite då och då, men inte nödvändigtvis varje år. Han tror att det är mystiken kring om den ska brinna eller inte som gör den verkligt känd.

En gång i bockens historia har bockkommittén fattat beslutet att själv bränna ned den. Det var 1997 då bocken, precis som i vinter, hade klarat sig. Men stommen var det året så skadad och reparerad att den inte skulle klara ett år till. Därmed fanns det inget på bocken som var värt att spara.

– Vi försökte bränna ned den, men det vart en flopp. Fukten hade verkligen trängt in i halmen som var genomisad och blöt. Det blev bara en fruktansvärd rök, minns Eje Berglund.

Han tror dock att man med lite mer brännbar vätska hade fått fyr på bocken, men en officiell bränning är inget som är aktuellt att prova igen. Det är framför allt säkerhetsskäl som ligger bakom eftersom det flyger flagor från halmen och vinden kan vända väldigt tvärt.

– Vi pratade om att plocka ned halmen och bränna den på något ställe, men det kanske inte är så kul att stå och se en stor halmhög brinna. Dessutom kanske man inte får göra så av miljöskäl.

Inte heller räddningstjänsten gillar idén med en officiell bränning av bocken. Den omkringflygande halmen är en av farorna, och det faktum att Gamla Gefle med sin träbebyggelse ligger så nära Slottstorget.

– Det är inte som med majkasar. De placerar man ut med lite mer omsorg långt från bebyggelse, säger Tommy Törling, chef för Gästrike Räddningstjänst.

Han säger dock inte blankt nej till en officiell bränning förrän han har sett hur den i så fall skulle organiseras med exempelvis bevakningspersonal.

– Men tanken är att bocken inte ska brinna, och om den brinner ska vi släcka så snabbt som möjligt, säger Tommy Törling.

Annons