Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn har flyttat in på Öster

/
  • BOENDESTÖDJARE. Sherzad Mustafa, Mona Eklöf och Mino Ghaffri jobbar på boendet Sesam och ska hjälpa flyktingbarnen att anpassa sig till det svenska samhället. ”Det viktigaste är att de lär sig språket så fort som möjligt. Jag tror att jag och Mino kan fungera som förebilder för de här barnen”, säger Sherzad Mustafa som kom som flykting till Sverige för sju år sedan och nu utbildar sig till lärare.
  • GEMENSKAP. I det gemensamma mat- och datorrummet tillbringar pojkarna mycket tid tillsammans. De får turas om att använda de två datorerna och flera av pojkarna pluggar svenska. Majvan är ivrig att lära sig och har redan fyllt nästan ett helt kollegieblock med svenska ord som han skriver upprepade gånger för att lära sig.

Nu har boendet Sesam för ensamma flyktingbarn öppnat på Öster i Gävle. Tio pojkar har flyttat in och ytterligare fem är på väg.
– Det är jättefint här, säger 16-åriga Majvan från Afghanistan.

Annons

I april tecknade Gävle kommun ett avtal med Migrationsverket om att ta emot 15 ensamma flyktingbarn, som kommer till Sverige utan föräldrar. Tolv lägenheter har iordningställts i ett av husen på Öster, där det tidigare var ett äldreboende.

Det nya boendet är avsett för flyktingbarn från 14 år. Det är framför allt tonårspojkar från Afghanistan, Irak och Somalia som ska placeras i Gävle.

Utsatt grupp

– Det är en utsatt grupp med ungdomar. Vi vet inte exakt deras bakgrund men många har upplevt åratal av krig och nu väntar flera av dem på besked från Migrationsverket. Vi ska stötta dem och hjälpa dem att få en meningsfull tillvaro och en daglig sysselsättning. Vi har bland annat ett stort utbyte med olika idrottsföreningar, säger Mona Eklöf, verksamhetschef på boendet.

Ungdomarna ska från och med i höst få sin undervisning på Polhemsskolan. På boendet får de lära sig att laga mat, städa och tvätta.

16-åriga Majvan är från krigsdrabbade Afghanistan. Framför sig på bordet har han ett kollegieblock proppat med svenska ord. Just nu pluggar han siffror på svenska.

Ivrig att lära sig

Ett, ett, ett, har han skrivit upprepade gånger och fortsatt fram till nummer tretton. Han är ivrig att lära sig och kan redan en del ord på svenska, trots att han bara varit här i en månad.

– Han är en riktig plugghäst, snart kan han svenska, säger boendestödjaren Sherzad Mustafa och skrattar.

– Jag saknar dem.

Majvan har inte haft någon kontakt med sin familj sedan han kom till Sverige.

Många planer

Majvan vill inte gå in på orsakerna till varför han flydde från Afghanistan men han hoppas att han får stanna i Sverige.

– Jag har jättemånga planer. Jag vill läsa vidare och bli lärare.

Åtta anställda jobbar i skift på boendet. De har alla pedagogisk utbildning och erfarenhet med att jobba med ungdomar eller flyktingar. Socialtjänsten har huvudansvaret för de ensamma flyktingbarnen och flyktingtraumaenheten bistår med psykologhjälp.

Nya vänner

Mino Ghaffri är lärare och en av boendestödjarna. Hon vet vad barnen går igenom just nu. Hon kom till Sverige för 21 år sedan med sina två yngre syskon och utan föräldrar.

– Man längtar ihjäl sig efter familjen och vännerna. Men tron på framtiden är stark. Det märker jag också bland de här pojkarna. De är nyfikna och angelägna om att få lära sig svenska.

– Och man får nya vänner. De blir nästan som en ny familj, så var det i alla fall för mig.

Mer läsning

Annons