Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fogdö peppade och tipsade arbetslösa i Gävle

/
  • PEPPNING. Thomas Fogdö föreläste för 180 medlemmar i fackförbundet Unionen. Han var inbjuden till Gävle för att peppa i tider av hög arbetslöshet.

Thomas Fogdö har gått från avdankat slalomproffs till framgångsrik föreläsare och mental rådgivare. Vid ett besök i Gävle lär han ut sitt recept till arbetslösa och sådana som ligger i riskzonen för att bli uppsagda.

– Jag vill ge dem ett nyktrare perspektiv, det är inte sant att allt har gått åt skogen, säger han.

Annons

Framgång är inte gratis, det är något du skapar. Ett bra knep är att ta rygg på dem som redan är framgångsrika. Det menar Thomas Fogdö som på måndagen talade inför 180 av Unionens medlemmar i Gävle. Temat för kvällen är arbetslöshet, eller snarare den hopplöshet som många känner efter att ha förlorat eller vara nära att förlora jobbet.

Karriären fick abrupt slut

Thomas Fogdö drar parallellen till sin egen slalomkarriär som fick ett abrupt slut. Han ramlade och bröt ryggen på en träning i Åre.

– Det var skidor jag var bra på, men jag tvingades tänka om. Jag har haft sorg och har fortfarande till viss del och skulle säkert ha kunnat sitta hemma med sjukbidrag. Men min bearbetning har varit att göra något, säger Thomas Fogdö.

Testade något helt nytt

Han vågade testa något helt nytt.

– Min stora skräck har alltid varit att prata inför folk. Jag har alltid varit blyg, men efter att jag hamnade i rullstol vågade jag börja utmana det som skrämde mig.

I dag är han välanlitad som både föreläsare och mental rådgivare. En framgångssaga som ibland möter kritik.

– Men jag har inte bara fått allt. Däremot har jag lyxen att alltid ha haft bra personer runt omkring mig som har trott på mig. Det har gjort att jag åtminstone törs.

Thomas Fogdö kommer till Gävle med ett antal handfasta råd till de som förlorat eller riskerar att förlora sina jobb.

l Ta inte rygg på dödskallar, utan snegla på dem som har ett positivt synsätt.

l Fokusera på det du faktiskt åstadkommit och gjort bra.

l Prata med personerna i kön på mataffären. Genom att nätverka och våga ställa frågan om det finns ett jobb till dig ökar dina chanser att hitta en ny sysselsättning.

Men hur, konkret, bryter man de negativa tankegångarna?

– Det är inte lätt och ingenting man lär sig under en föreläsningskväll, men vissa i kväll kanske kommer vakna upp och börja våga prata med varandra – nätverka, säger Thomas Fogdö.

Mer läsning

Annons