Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets Hus-föreningen upphör – alla sägs upp

/

Folkets Hus-föreningen i Gävle kommer att läggas ned.

– Vi har ingenting annat än skulder. Det finns inget intresse för Folkets Hus längre, säger Lena Lundgren (S), som på måndagskvällen lite motvilligt valdes till ny ordförande.

Annons

Folkets Hus-föreningen i Gävle äger sedan några år inte längre själva huset Folkets Hus. Föreningen har hyresskulder till det centrala bolaget Folkets Hus fastigheter AB, och ser inte hur man ska kunna vända skutan.

– Ekonomin är så dålig så vi måste avveckla föreningen, säger Lars Rörick, som också han valdes in som ledamot i styrelsen.

De få anställda som finns kvar sköter vaktmästeri och bokningar av lokalerna i Folkets Hus. Men de är alla uppsagda.

Både Lars Rörick och Lena Lundgren konstaterar att Folkets Hus inte längre fyller ett behov.

– Förr i tiden var fackföreningsrörelsen tvungen att ha egna lokaler för att kunna träffas. Men i dag kan fackföreningar och partier hyra in sig var som helst, och det är lägsta pris som gäller. Därmed tunnas förutsättningarna för att driva en sådan här verksamhet ut, säger Lars Rörick.

– Folkets Hus i den gamla meningen har spelat ut sin roll, säger Lena Lundgren.

De känner ett ansvar för att hitta en annan lösning för huset. Det skulle kunna vara att någon annan tar över ansvaret för lokalbokningen och skötseln. Tankar finns, men inget är bestämt.

– Vi har fått mandat från stämman att jobba vidare för att hitta andra former för Folkets Hus, säger Lars Rörick.

Folkets Hus har nyligen kommit ur en seg tvist med Gävle kommun om gasklockorna. Det finns en avsiktsförklaring mellan kommunen och föreningen om att samarbeta kring gasklockorna även i framtiden, men att fokus då ska ligga på kulturella arrangemang.

– Vi har jobbat ett tag för det, men inser att det inte går. Vi kan inte få in pengar på bara serveringen. Folkets Hus är ingen bra partner för kommunen vid gasklockorna, säger Lars Rörick.

Mer läsning

Annons