Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus kan inte betala lönerna

/

Folkets Hus i Gävle kan inte betala ut löner.

Nu får de anställda hoppas på pengar från den statliga lönegarantin någon gång i nästa vecka.

– Jag är den första att beklaga att det blivit så här, men det finns inga pengar, säger Lena Lundgren (S), ordförande i Folkets Hus-föreningen.

Annons

Lena Lundgren valdes motvilligt som ordförande i Folkets Hus-föreningen förra måndagen.

Sedan dess har hon och den nya styrelsen arbetat intensivt med att förbereda för en konkurs.

– Det finns inga pengar kvar, och konsekvensen av det blir, tyvärr, att vi inte kan betala ut några löner, säger Lena Lundgren och berättar att styrelsen beslutat att både Folkets Hus och dotterbolaget Estraden ska försättas i konkurs.

För att den statliga lönegarantin ska träda in och de anställda ska få betalt krävs att bolaget där man har sin anställning är satt i konkurs. Eftersom de cirka tio anställda har sina anställningar i Folkets Hus tvingas man försätta båda bolagen i konkurs.

– Det var ett viktigt ställningstagande för oss. Vi vill förstsås att de anställda ska få sin lön, utan att behöva vänta alltför länge, säger Lundgren.

– Att de anställda blir utan löner kände vi inte till, men vi kommer förstås hjälpa våra medlemmar att få lön genom den statliga lönegarantin, konstaterar hotell- och restaurangfackets ombudsman Micke Mossberg.

På måndag kommer Lena Lundgren lämna in konkursansökan till Gävle tingsrätt och så fort en konkursförvaltare utsetts kan de anställda få sin lön.

– Vi hoppas att de får sina pengar nästa vecka någon gång, säger Lena Lundgren och berättar att hon själv ringt runt till flera anställda under tisdagen för att lämna det tråkiga beskedet om utebliven lön.

– Det här är verkligen inte kul. Tyvärr är jag ordförande och då får jag också ta ansvar nu, säger Lena Lundgren med en suck.

Mer läsning

Annons