Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Deeka Abdi är burkinin lösningen

/
  • NÖJD. Deeka Abdi, 34 år, från Somalia. Hon är väldigt nöjd med sin burkini som hon tycker är en underbar möjlighet för henne och många andra att bada. Deeka går oftast och badar med sina barn och tycker att det är väldigt kul.
  • HITTAT MENINGEN. Halima Hussein, 19 år, från Somalia är en troende muslim. Hon har haft sin slöja sedan hon var 11 år.
  • NÖJD. Deeka Abdi, 34 år, från Somalia. Hon är väldigt nöjd med sin burkini som hon tycker är en underbar möjlighet för henne och många andra att bada. Deeka går oftast och badar med sina barn och tycker att det är väldigt kul.

Allt fler kvinnor väljer att bada med kläderna på i badhusen i Gävle och Sandviken. Anledningen är att vissa nysvenska kvinnor inte vill visa sig i vanliga baddräkter eller bikini.

Men numera finns det en lösning och den heter burkini, ett heltäckande badplagg, som kan lösa många badproblem för muslimska kvinnor.

– Den är skön, man känner sig fri och kan röra sig fritt, säger Deeka Abdi, 34, som är iklädd en burkini.

Annons

Det fina, varma sommarvädret lockar allt fler att bada. För vissa muslimska tjejer är det otänkbart att ta på sig en baddräkt i allmänna badplatser eller badhus eftersom deras tolkning av religion inte tillåter det. Alternativet är antingen att låta bli att bada eller att bada med vanliga kläder.

– För oss muslimer är det förbjudet för kvinnan att visa sina behag för andra män än sina närmaste som till exempel sin man, pappa och bröder. Håret kan attrahera män och därför täcker kvinnan det, säger Halima Hussein, 19 år.

Deeka Abdi och Halima Hussein är från Somalia och har samma religion och kulturtillhörighet. Båda tjejerna tycker att det är olämpligt att iklädd baddräkt bada där män och kvinnor badar i samma bassäng.

– Jag tycker att om man ska bada då ska man känna sig ett med vattnet, och eftersom jag inte vill ha bikini på mig på badhuset låter jag bli att gå och bada. Jag tycker att det är obehagligt att bada med kläderna på, man blir tung och har inte lika kul, säger Halima Hussein som har testat att bada med kläderna på.

Deeka besöker Fjärran Höjder minst en gång i veckan med sina barn. Även hon tycker att det är obehagligt att bada med kläderna på, men ändå är det bättre än att inte bada alls.

– Ibland är man tvungen att följa med sina barn till badhuset och bada, säger hon.

Fjärran Höjderbadet har nu funnit en lösning till problemet, lösningen kallas för burkini, en heltäckande baddräkt för muslimska kvinnor som täcker kroppen från topp till tå.

Deeka Abdi har köpt en burkini och hon tycker att den är en perfekt uppfinning.

– Men jag vet många som ändå inte vill ha burkini för att de tycker att den är för tajt och visar mycket av kroppen. De badar hellre med kläder, säger hon.

Halima Hussein vill inte använda burkini.

– Den är tajt och sitter åt på kroppen och visar ändå mycket. Den måste kännas obekväm, jag har inte provat den och kommer aldrig att göra heller, säger hon.

Mer läsning

Annons