Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För husdjuren är smällarna en plåga

/
  • Terese Jonsson har hundarna Gordon och Manti. Hon är orolig för att raketer och smällare ska skrämma hundarna nu i nyårstider. ”Jag hoppas att folk respekterar de ordningsföreskrifter som finns”, säger hon och uppmanar nyårsfirare att ta det lugnt med smällare bland djur.

Att skjuta raketer och smälla bomber må höra fest och nyårsafton till, men för många husdjur är smällandet en riktig plåga.

Annons

– Redan har folk börjat smälla av bomber, trots att det bara är tillåtet på nyårsafton, säger Terese Jonsson från Sandviken som tycker att alla nyårsfirare ska respektera de ordningsföreskrifter som finns för fyrverkerier (se artikel intill).

– Det är klart att man ska få skjuta raketer, men om man håller sig till de dagar det är tillåtet så har de husdjursägare som har rädda djur en chans att skydda sina djur genom att åka bort eller hålla sig inomhus.

Terese Jonsson har själv två hundar av rasen Mudi, Manti och Gordon. För att de inte ska störas av fyrverkerierna under nyårshelgen hon brukar dra ner persiennerna och sätta på musik.

– En del ger sina djur lugnande, men det vill jag helst inte. Det bästa är om man försöker undvika att skjuta raketer mitt i bebyggelsen och håller sig till nyårsafton, säger Terese.

Mer läsning

Annons