Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För lång väntan på höftoperation

Vården av höftfrakturer i Gävleborg är under all kritik. På Gävle sjukhus får hälften av patienterna vänta alltför länge på operation. Det ökar risken för komplikationer och även dödsfall.

Annons

– Vi har dessvärre inte klarat målen, säger ortopedchefen Sven-Erik Keisu.

När man bryter höften är det viktigt att snabbt få en operation.

Därför har Socialstyrelsen bestämt att det från det att man kommit in med ambulans till sjukhus tills man blir opererad inte ska gå mer än maximalt 24 timmar.

Redan sköra äldre

Dröjer det längre tid ökar risken för komplikationer. De som drabbas av höftfrakturer är oftast äldre personer som redan är sköra och får de vänta längre på operation riskerar de att drabbas av infektioner, lunginflammationer och hjärtproblem. Fördröjd operation leder dessutom till ökad dödlighet månaderna efter benbrottet.

– Patienterna har väldigt mycket att vinna på en snabb operation, sjukhuset vinner också på det eftersom vårdtiderna blir kortare, säger Lars Göran Holtby, som är chefsläkare inom landstingets operationsdivision.

Värst på Gävle sjukhus

Trots det är det många patienter i Gävleborg som opereras alldeles för sent. Och värst är det på Gävle sjukhus.

Det visar en granskning som landstingets revisorer gjort.

I januari i år var det bara 42 procent av patienterna i Gävle som opererades inom 24 timmar, i februari var det något fler men fortfarande bara 56 procent som fick sin operation i tid.

Det betyder att hälften av de som drabbas av höftfrakturer får vänta alldeles för länge på operation vilket gör det svårare för dem att återhämta sig.

Ligga kvar längre

De får ligga kvar längre tid på sjukhus, rehabiliteringen tar längre tid och de klarar kanske inte av att återvända till sitt vanliga hem igen. Dessutom ökar risken för att de inte ens överlever.

Och revisorernas dom är hård: I rapporten konstateras att landstinget Gävleborg i dag inte bedriver någon ändamålsenlig vård för höftfrakturpatienter.

Ortopedchefen Sven-Erik Keisu medger att det finns brister.

– Vi har haft problem med det här. Det är många delar av vården som är inblandade – ambulansen, akuten, röntgen, operation och ortopeden – och det har blivit väntetider för patienterna. Ibland för att det är långa köer till röntgen, ibland för att vi haft brister på vårdplatser.

Högprioriterat mål

Man är medveten om problemen och har nu sett över alla delar i vårdkedjan för att kapa bort onödig väntan.

– Vi är på gång och hoppas att vi ska lyckas bättre med att ge operation inom 24 timmar. Det är ett högprioriterat mål, säger Sven-Erik Keisu.

Mer läsning

Annons