Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar känner press att hämta barnen tidigt

Hälften av Kommunals medlemmar med småbarn känner press att hämta tidigt från förskolan. Och trettio procent menar att de inte skulle kunna jobba heltid med de öppettider som deras förskola har.

Annons

Fackförbundet Kommunalarbetaren presenterade i går resultatet av en enkätundersökning där en rad frågor ställts till 450 medlemmar med barn i förskoleålder samt 374 barnskötare.

Hälften av de föräldrar som svarade känner ofta eller ibland en press att hämta barnen tidigt på förskolan. Främst för att andra barn blir hämtade tidigt, men även förskolans öppettider anges som ett skäl.

Lagens krav följs inte

20 procent av föräldrarna i enkäten svarar att förskolans öppettider inte motsvarar deras behov och 30 procent svarar att de inte kan arbeta heltid och klara sig med de öppettider som förskolan har. 67 procent uppger att de inte har blivit tillfrågade om sina behov av öppettider i förskolan.

– Det är tydligt i rapporten att lagens krav om att barn ska erbjudas förskola i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier inte följs, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande.

Kommunal menar att detta kan orsaka ojämställdhet eftersom det oftare är kvinnor än män som jobbar deltid när barnen är små. Men i Gävle är förskolan organiserad på ett sånt vis att öppettiderna inte ska kunna hindra föräldrar från att arbeta.

En rättighet

I Gävle erbjuder alla kommunala förskolor barnomsorg mellan halv sju på morgonen och halv sju på kvällen. I praktiken är det många förskolor som har halv sex eller sex som stängningstid eftersom alla föräldrar hämtar senast då. Men om någon förälder får ändrat arbetsschema och behöver hämta senare någon dag i veckan ska alla kommunala förskolor ställa upp på det.

– Det är förskolans skyldighet och föräldrarnas rättighet. Det måste vi upplysa om i samband med inskolning, säger Mio Iller Givell, biträdande förskolechef med ansvar för några förskolor i Andersberg.

Den som arbetar senare på kvällarna kan ansöka om plats på Nattis (se artikeln här intill).

Mer läsning

Annons