Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar orsakar trafikkaos

/
  • FARTKONTROLL. Polisen Daniel Olsson stod i går förmiddags på Parkvägen och kollade att bilisterna inte körde för fort på 30-sträckan vid Solängsskolan. I samband med skolstarten kommer trafik- och ordningspoliser att dyka upp vid flera skolor för att kontrollera trafiken.

I dag väntas trafikkaos igen kring många skolor när tusentals föräldrar åter ska skjutsa och hämta sina barn med bil. Billämningarna ses som ett problem av många rektorer i länet. Sörbyskolan i Gävle startar nu ett projekt för att få till bättre lämningsplatser men också få fler att gå och cykla till skolan.

Annons

Redan i går syntes trafik- och ordningspoliser med hastighetsmätare runtom i Gävle. Polisen Daniel Olsson stod med en mätare på Parkvägen, där 30-skylten vid Solängsskolan precis täckts av.

– Just i dag har det varit olydigt, vi har tagit många som kört 10–15 kilometer för fort här på 30-sträckan, och då blir det ju några tusen i böter. Tio kilometer till för fort så hade körkortet rykt, säger han.

Just nu lägger polisen extra mycket tid på hastighetskontroller, och vägar utanför skolor och förskolor är prioriterade platser.

– Ett barn kan komma utspringande snabbt och de har inte samma kunskap om trafiken som vi, säger Daniel Olsson.

Solängsskolan ligger så till att bilarnas hastighet utgör en stor olycksrisk.

Men på många skolor anser rektorerna att allt hämtande och lämnande med bil är det största problemet. Det visar en enkätundersökning som föräkringsbolaget If har gjort.

På Sörbyskolan i Gävle har problemet vuxit sedan många barn från nedlagda Söderskolan började där. Mellan klockan 7.45 och 8.00 är det tjockt med bilar runt skolan. Dörrar öppnas och barn kliver ut i samma stund som bilen brevid kör i väg.

– Jag tror att för en del är det nödvändigt att lämna med bil, speciellt om man bor en bit bort. Men skjutsningen har ökat överlag. Jag tror att det beror på ett stressat tidsschema och att det blivit en vana för många att ta bilen, säger rektorn Pontus Andersson.

I våras engagerade sig föräldrarna i skolrådet för att förbättra trafiksäkerheten kring Sörbyskolan. Bland annat delade de en morgon ut lappar till skjutsande föräldrar. Detta läsår kommer Sörbyskolan att få en projektledare som ska jobba 25 procent med att förbättra trafiksituationen. Projektet börjar med ett möte nästa vecka med folk från skolan, tekniska kontoret och barn- och ungdomsförvaltningen.

– Lösningar kan vara att få fler föräldrar att lämna bilen hemma, att hitta alternativa lämningsplatser och att skapa längre angöringsplatser där man kan släppa av sitt barn på ett tryggt sätt och sedan åka vidare utan att vända, säger Pontus Andersson.

Mer läsning

Annons