Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förbjud lösviktsgodiset"

/

(Ny version) Förbjud lösviktsförsäljning av godis och begränsa storleken på läskflaskor till en halvliter.
Det föreslår vårdpersonal inom skol- och barnhälsovården i Gävleborgs län i ett brev till folkhälsominister Maria Larsson.
– Tanken är att hjälpa föräldrarna att sätta gränser, säger Gunilla Kördel, barnhälsovårdsöverläkare i Gästrikland.

Annons

Enligt Maritha Jäderberg, skolsköterska i Gävle, är det inte ovanligt att barn och ungdomar äter godis och dricker läsk varje dag. Det får hon reda på genom de hälsosamtal hon håller med eleverna.
– Det är otroliga mängder läsk de dricker. Det är sällan de sätter på korken på en 1,5 liter flaska, det dricker man upp, och det här med lördagsgodis existerar inte, säger hon.

Idén att skriva till ministern väcktes inom ett nätverk med personer som arbetar med folkhälsofrågor inom landstinget eller länets kommuner. Bakgrunden är allvarlig. Barnhälsovårdens statistik visar att var femte fyraåring i Sverige räknas som överviktig eller fet enligt BMI (body mass index). Inom nätverket är man överens om att godis och söta drycker är en bidragande faktor till problemet med övervikt hos barn och ungdomar, och att de allt större förpackningarna gör att konsumtionen ökar.
– Det är svårt för många föräldrar att sätta gränser eftersom det finns så väldigt mycket och godiset ofta exponeras där man står och väntar i kassorna, säger Gunilla Kördel, som dock inte har några stora förhoppningar om att nätverket ska få gehör för sina krav.
– Vi ville väcka debatt. Vi vill lyfta frågan och peka på de problem vi ser, säger Gunilla Kördel.

I brevet förslår nätverket folkhälsominister Maria Larsson att:
* lösviktsförsäljning av godis förbjuds eller beläggs med en mycket hög punktskatt.
* förpackningsstorlek för läsk och färdigblandad saft begränsas till maximalt 50 centiliter.

Tandläkaren Anette West från Folktandvården tycker inte att förslagen är orimliga eller orealistiska. Hon jämför med rökförbudet på restauranger som först väckte kraftiga protester från branschen, men infördes och har bidragit till en förbättrad folkhälsa.
– Jag tror att man ibland måste testa nya grepp. Godis är naturligtvis inte lika farligt som cigaretter, men det är inget vi måste ha och det bästa vore en omfördelning så att man kunde sänka priserna på en del nyttiga produkter, säger hon.

Mer läsning

Annons