Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förblödde under operation

54-åringen började blöda mycket kraftigt när en tumör skulle opereras bort. Trots att en specialkirurg från Uppsala flögs in med helikopter gick hans liv inte att rädda. Nu har händelsen anmälts till Socialstyrelsen för granskning.

Annons

Det var i höstas som den 54-årige mannen skulle opereras på Gävle sjukhus. Han hade fått cancer i nedre delen av matstrupen och efter att först ha behandlas med cellgifter skulle man nu ta bort tumören. Förhoppningen var att operationen skulle göra mannen helt frisk.

Men redan i början av ingreppet uppstår problem, patienten börjar blöda mycket kraftigt och läkaren får inte stopp på det. Kärlkirurger kallas in och en leverkirurg flygs in med helikopter från Uppsala – men inte heller de lyckas hejda den massiva blödningen. Mannen dör på operationsbordet.

– Vi satte in enorma resurser och gjorde allt vi kunde för att försöka rädda hans liv men det hjälpte inte, säger chefsläkaren Lars-Göran Holtby.

– Det finns alltid risker med operationer men det här var inte väntat. Det är mycket tragiskt.

Gävle sjukhus har nu anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Utredningen får visa om det finns något sjukhuset hade kunnat göra för att förhindra dödsfallet.

– När sådant här sker påverkar det all personal och vi måste försöka se till att det aldrig händer igen. Det är också jätteviktigt för det anhöriga att det sker en utredning så att de får svar på sina frågor, säger Lars-Göran Holtby.

Mer läsning

Annons