Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördröjt cancervaccin upprör

Landstinget Gävleborg vill börja vaccinera mot livmoderhalscancer – trots att upphandlingen av vaccin överklagats. Hoppet står till en frivillig lösning.

– Vi vill komma igång och vaccinera åtminstone de äldsta flickorna, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Annons

Det är flera år sedan man beslutade att alla flickor i Sverige ska erbjudas vaccination mot viruset som orsakar livmoderhalscancer. Men fortfarande har vaccineringen inte kommit igång.

Orsaken är att de upphandlingar av vaccin som Sveriges landsting gjort har dragit ut på tiden – de har överklagats först en gång och sedan ytterligare en. Och i väntan på att tvisten blir löst riskerar fler flickor att smittas av viruset.

Oacceptabelt, anser allt fler.

Region Skåne har ledsnat och tagit saken i egna händer. Man beslutade i måndags att köpa in vaccin och börja vaccinera trots att upphandlingen inte är klar. Nu menar landstingsrådet Hannah-Karin Linck (C) att även Gävleborg måste agera.

– Vi måste försöka hitta en lösning för det här är inte acceptabelt, säger hon och får medhåll av landstingsdirektören.

– Det är helt orimligt att människor ska utsättas för risken att drabbas av cancer för att upphandlingarna drar ut på tiden, säger Svante Lönnbark.

Lönnbark är dock tveksam till att göra som Skåne, enligt honom är risken stor att det bara leder till att man blir stämd och hamnar i ännu en rättsprocess.

I stället hoppas han att de samtal som Stockholms läns landsting i förra veckan inledde med vaccintillverkarna ska ge resultat. Förhoppningen är att man ska hitta en tillfällig frivillig lösning så att man kan börja vaccinera åtminstone de äldsta flickorna, de som är födda 1993.

Om Stockholm hittar en lösning räknar Gävleborg med att kunna följer efter.

– Vi hoppas få besked i början av nästa vecka, säger Svante Lönnbark.

Mer läsning

Annons