Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreläggande mot Nilsson kraft

Följetongen Nilsson kraft fortsätter. På onsdagen postade länsstyrelsen ett föreläggande mot kraftbolaget. Gävle kommun, som får provision på bolagets intäkter, avvaktar än så länge med att vidta några åtgärder.

Annons

Länsstyrelsens föreläggande gäller denna gång kraftverket i Gavleån, utanför Konserthuset. Föreläggandet innebär bland annat att företaget senast sista augusti i år ska ha redovisat vilka rutiner företaget har för att säkerställa att kraftverket inte är i drift när vattennivån är för låg. Något som hände den 12 juli i år, och som ledde till att Gavleån torrlades och mängder av fisk dog. Därefter två polisanmälningar mot företaget. Dels från länsstyrelsen, dels från organisationen Älvräddarna.

Länsstyrelsen gör bedömningen att kraftverket, om det drivs enligt de föreskrifter som gäller, är positivt för den lokala miljön vid Konserthuset. Därför är det enligt länsstyrelsen önskvärt att kraftverket fortsätter vara i drift. Nilsson kraft driver i dag kraftverket enligt ett arrendeavtal med Gävle kommun. Om inte företaget rättar sig efter gällande villkor föreslår länsstyrelsen att kommunen bör finna en annan samarbetspartner för kraftverket.

Efter alla turer med Nilsson kraft, kommer kommunen att vidta några åtgärder?

– Det är en berättigad fråga. Men vi kommer att avvakta polisutredningen. Vi kommer inte att vidta några åtgärder i det här skedet, säger Kai Olsson, gatuingenjör vid tekniska kontoret, Gävle kommun.

Avtalet mellan Gävle kommun och Nilsson kraft tecknades år 2000 och gäller i 20 år. Gävle kommun får 25 procent av intäkterna av kraftverket.

Mer läsning

Annons