Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förenade Care får fortsätta

Förenade Care ser ut att få fortsatt förtroende för att driva äldreboendena Vinddraget och Björkegrenska gården i Gävle, samt hemtjänsten på Söder.

Detta trots att de bland annat fått anmärkningar för stor personalomsättning. Omvårdnadsnämnden tar beslut på onsdag.

Annons

Förenade Care driver hemtjänsten i södra Gävle och två äldreboenden sedan november 2006. De hade då vunnit Gävle kommuns upphandlingar och tog över verksamheterna från Attendo Care, som omvårdnadsförvaltningen inte hade varit helt nöjd med.

Förenade Care fick 2006 en avtalstid på fyra år, med en möjlighet till förlängning på två år utan ny upphandling. Det är den möjligheten som kommunen nu vill utnyttja. Avtalet skulle i så fall förlängas till och med november 2012.

För många olika personer

Omvårdnadsförvaltningen undersöker regelbundet kvaliteten på alla olika boenden och hemtjänstgrupper. Förenade Care fick nyligen anmärkningar i sådan granskning bland annat för att hemtjänstkunder har fått sin hjälp av alltför många olika personer och för brister i kundernas personliga planer. Men de fick också beröm för att kunderna blivit mycket nöjdare sedan Förenade Care tog över från Attendo, och för att de är bra på att hantera klagomål.

Tydliga rutiner

Äldreboendena Vinddraget och Björkegrenska har i rapporter fått beröm för hög kompetens hos personalen, för tydliga rutiner och för att det fungerar bra med kontaktpersoner för de äldre. Men de har också haft en rad allvarliga händelser, som bland annat orsakats av låg bemanning, stor personalomsättning och vikarier på strategiska poster.

Tjänstemännen på omvårdnadsförvaltningen anser att Förenade Care har jobbat med förbättringar på ett kraftfullt sätt, och att de därför bör få förlängt avtal i två år. Företaget är det som i dag driver hemtjänst och äldreboenden billigast på uppdrag av Gävle kommun. På onsdag ska politikerna i omvårdnadsnämnden säga sitt om förlängningen.

Mer läsning

Annons